Miercuri este ultima zi în care alegătorii din diaspora se mai pot înscrie la o secție din străinătate sau pentru votul prin corespondență la prezidențiale, însă există posibilitatea ca Guvernul să prelungească acest termen în următoarea ședință de la Palatul Victoria.

Inscriere vot in strainatateFoto: votstrainatate.ro

Conform calendarului oficial, românii din diaspora se mai pot înscrie pentru cele două modalități de vot până pe 11 septembrie, la miezul nopții, pe site-ul votstrainatate.ro.

Potrivit site-ului citat, până la acest moment, aproape 30.000 de alegători s-au înscris pentru votul prin corespondență, iar aproape 32.000 s-au înscris la o secție de vot din străinătate.

Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a făcut marți apel la Guvern și la Autoritatea Electorală să aprobe prelungirea termenului de înregistrare, adăugând că în ultimele zile s-a intensificat ritmul de înregistrare: ”Se poate observa o creștere a apetitului românilor din străinătate pentru înregistrarea pentru votul prin corespondență și pentru solicitarea înființării de secții de votare”.

Guvernul ar putea adopta în următoarea ședință de guvern o ordonanță de urgență pentru prelungirea termenului de înscriere la vot al românilor din străinătate, de la 11 septembrie la 15 septembrie, au declarat surse guvernamentale citate de Mediafax.

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) Constantin Buică anunța săptămâna trecută că așteaptă avizele și semnăturile pentru promovarea unei ordonanțe de urgență care să prelungească termenul înscrierii românilor pentru votul în străinătate de la 11 septembrie la 15 septembrie.

Citește și

Ghid MAE pentru alegătorii din străinătate. Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019

AEP dă asigurări că datele alegătorilor înregistraţi pe portalul votstrainatate.ro nu sunt furnizate organelor fiscale

Avertisment al Autorității Electorale: Numărul românilor din străinătate înscriși pentru vot la prezidențiale, dezamăgitor de mic. În baza înregistrărilor nu ar putea fi înființate legal nici măcar 10 secții de votare