Experții în medicină nucleară i-au spus unuia dintre doctorii care au tratat victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk și căruia i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular că probabil ”a mâncat crabi Fukushima”, referindu-se la accidentul nuclear din Japonia din 2011 - după ce acesta le-a zis că în anii trecuți și-a petrecut o vacanță în Thailanda, relatează The Moscow Times citând Meduza.

Zona de test din apropiere de NyonoksaFoto: Google Maps

Doctorii care au pus întrebări cu privire la expunerea la radioactivitate după ce au tratat victimele accidentului de la Arhanghelsk în care cel puțin cinci oameni au murit și șase au fost răniți au primit un singur răspuns: ”Mergeți la muncă”.

Unuia dintre doctorii care au intrat în contact direct cu pacienții i s-a găsit un izotop radioactiv Cesiu-137 în țesutul muscular, a spus pentru Moscow Times un angajat al spitalul regional din Arhanghelsk.

”Cei care i-au însoțit pe pacienți ne-au spus că toți au fost decontaminați. Însoțitorii au spus: nu sunt un pericol pentru voi. Duceți-vă la muncă”, a spus un doctor al spitalului regional din Arhanghelsk pentru Meduza.

Spitalul a trebuit să fie decontaminat după ce au fost identificate urme ale izotopului radioactiv Cesiu 137, a spus un asistent medical pentru Novaia Gazeta.

Ziarul a relatat de asemenea că militari au dezmembrat și luat o cadă de spital după ce dozimetrele pentru radiații au luat-o razna, în timp ce alții au cosit iarba din jurul spitalului.

Mai mult, un doctor al spitalului regional din Arhanghelsk a spus pentru Meduza că experții în medicină nucleară din Moscova i-au spus medicului căruia i s-a identificat Cesiu 137 în țesutul muscular că ”probabil a mâncat crabi Fukushima” - făcând referire la accidentul nuclear din Japonia din 2011 -, după ce acesta le-a spus că acum câțiva ani și-a petrecut o vacanță în Thailanda.

”Oricine care a intrat în contact cu cei contaminați acum au nevoie de controale constante”, a spus sursa pentru Meduza. ”Nu avem nevoie de secretele voastre. Vrem doar să nu fim contaminați și să nu murim, cel puțin când poate fi evitat ușor”.

Oficialii guvernamentali au oferit explicații fragmentare și uneori contradictorii. Ministerul Apărării a spus inițial că nivelul radiațiilor a rămas normal după accident, dar agenția de meteorologie de stat din Rusia a spus că nivelurile de radiații în orașul din apropiere, Severodvinsk, au crescut de până la 16 ori.

Președintele Vladimir Putin a spus săptămâna aceasta că nu există risc de creștere a nivelurilor de radiații după explozie și au fost luate toate măsurile necesare de prevenție.

Citește și: