Încetinirea exporturilor a trimis economia Germaniei în marșarier în trimestrul doi al acestui an, arată datele statistice publicate miercuri, potrivit Reuters. Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,1% trimestru-la-trimestru, iar unii analiști consideră că este posibilă o nouă contracție, în trimestrul trei, a cele mai mari economii europene.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Adevărul este că economia germană este la un pas de recesiune”, a spus Andrew Kenningham de la Capital Economics, adăugând că exportatorii se vor putea confrunta cu o lovitură și mai puternică dacă amenințările cu un Brexit fără acord se vor materializa pe 31 octombrie.

După anunțul privind evoluția economiei, randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani a atins un nou minim istoric, minus 0,624%.

”Raportul de azi privind evoluția PIB marchează cu siguranță sfârșitul unui deceniu de aur pentru economia germană”, a spus Carsten Brzeski de la ING.

”A fost un deceniu de creștere puternică pe spezele reformelor structurale anterioare, a stimulilor fiscali, a concentrării industriale și a steroizilor furnizați de Banca Centrală Europeană sub forma dobânzilor mici și a unui euro relativ slab”, a adăugat analistul.