În a doua săptămână din luna septembrie, Boris Johnson se pregăteşte pentru o bătălie în parlament împotriva parlamentarilor care încearcă să blocheze un Brexit fără acord, în timp ce opozanţii din diverse partide continuă să fie divizaţi în privinţa unei căi optime prin care să prevină prăbuşirea Regatului Unit pe 31 octombrie, potrivit Guardian, citat de Rador.

Foto:

O importantă sursă din guvern afirmă că, în opinia politicienilor din Downing Street (reşedinţa oficială a premierilor britanici şi totodată sediul guvernului britanic, n. red.), prima dispută legislativă pe tema lipsei unui acord se va semnala pe 9 septembrie, atunci când parlamentul urmează să discute un raport pe tema progreselor înregistrate în administrarea Irlandei de Nord.

Este de aşteptat ca un grup format din parlamentari ai mai multor partide să încerce să profite de această ocazie ca să obţină timp pentru formularea unei legi împotriva unui Brexit fără acord, cerând amânarea intrării în vigoare a Articolului 50.

Premierul s-ar putea confrunta cu o moţiune de neîncredere formulată de Jeremy Corbyn şi menită să-i înlăture guvernul încă de pe data de 3 septembrie, când parlamentarii se întorc din vacanţa de vară.

Luni, Diane Abbot, omoloaga laburistă din umbră a ministrului de interne, a afirmat că "o opţiune trebuie să fie" moţiunea anticipată de neîncredere în premier. Totuşi, fruntaşi laburişti şi surse din Partidul Conservator şi-au exprimat scepticismul în privinţa întrunirii unui număr suficient se parlamentari care să-l învingă pe Johnson în acest moment, având în vedere că, în opinia multor parlamentari conservatori, mai există încă o serie de căi legislative care să împiedice un Brexit fără acord şi care mai întâi ar trebui încercate.

O sursă apropiată unui fost ministru, care coordonează demersurile în vederea prevenirii lipsei acordului, afirmă că aceşti parlamentari sunt de părere că împotriva guvernului lui Johnson ar trebui să voteze cel puţin cinci sau şase parlamentari, dar "acest număr nu există încă", iar asta se datorează faptului că mai mulţi parlamentari independenţi şi, eventual, chiar şi o serie de parlamentari laburişti care se opun unui al doilea referendum s-ar putea abţine sau ar putea vota alături de guvern.

Un parlamentar independent a spus că speculaţiile pe tema unui vot de neîncredere imediat după vacanţă au apărut "mult prea devreme". "Ca să câştigi, ai nevoie de rebelii conservatori, iar ei trebuie să aibă un motiv ca să facă asta", a spus parlamentarul. "Nu poate fi ceva doar simbolic şi nu trebuie făcut numai pentru că Boris nu este liderul pe care ţi-l doreai. Motivul trebuie să fie unul coerent şi va trebui să existe şi un plan coerent ulterior de blocare a lipsei acordului".

Cum în jurul votului de încredere pluteşte încă ceaţa, mai multe grupuri din diverse partide încearcă să găsească nişte căi legislative prin care Brexitul fără acord să fie blocat, printre membri numărându-se parlamentari conservatori precum Dominic Grieve şi Peter Hammond.

Totuşi, aceste grupuri încă nu au căzut de acord asupra unei strategii comune, iar, duminică, Institutul pentru Guvernare a avertizat că s-ar putea ca parlamentarii care se opun lipsei acordului "să aibă puţine şanse pentru a-şi impune poziţia, iar timpul e pe sfârşite".

Înaintea summitului G7 programat în Franţa, la Biarritz, la sfârşitul lunii august, Boris Johnson s-ar putea întâlni cu lideri importanţi, precum Angela Merkel şi Emmanuel Macron, dar nu şi cu premierul Irlandei, Leo Varadkar.

Robert Buckland, ministrul justiţiei, a recunoscut că el avertizase mai demult că ieşirea din UE fără acord ar însemna un haos. Buckland a subliniat că actualele eforturi ale guvernului sunt concentrate asupra "evitării unei eliminări haotice".