Din cauza problemelor economice, China taie cu 80% investiţiile în Europa. Investiţiile chineze în Europa au scăzut cu 80% în primul semestru din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, din cauza escaladării tensiunilor comerciale, care au dus la încetinirea economiei chineze, conform studiului semianual publicat luni de compania de consultanţă Ernst & Young (EY). În primele şase luni din 2019, China a investit 2,4 miliarde de dolari în companiile din Europa, inclusiv 81 de achiziţii şi cumpărări de acţiuni, dar majoritatea au fost tranzacţii de dimensiuni reduse, scrie Digi24.

Business reportFoto: Colaj foto

Viitor incert pentru mașinile autonome. Expert: „Întreaga industrie își regândește strategiile”. Un oficial al producătorului de piese auto ZF Friedrichshafen AG anunță că implementarea pe scară largă a mașinilor 100% autonome este improbabilă. Acesta explică ce presupune tranziția de la nivelul 2 de autonomie la nivelul 5, iar procesul este suficient de complicat încât să scoată din joc mulți constructori auto, potrivit Autobild.

Pretențiile proprietarilor în cea mai scumpă piață imobiliară din țară sar de 1.600 euro/mp, cea mai mare creștere dintre orașele mari într-un an. Astfel, în Cluj-Napoca aşteptările proprietarilor de apartamente scoase la vânzare au crescut cu 1,1% în iulie, de la 1.589 la 1.606 euro pe metru pătrat util, în creștere cu 6,3% față de perioada similară a anului trecut, când apartamentele erau scoase la vânzare pentru 1.511 euro pe metrul pătrat util. Este cea mai mare creștere anuală din toate marile orașe din țară, arată analiza, arată articolul Actual de Cluj.

Discounturile Oracle și IBM, indicate ca sursă a șpăgii pentru două contracte IT ale ANAF în dosarul condamnării fostului șef al Fiscului Sorin Blejnar. Faptul că ar fi beneficiat din partea Oracle România SRL și IBM România SRL de discounturi superioare celor standard practicate de subsidiarele românești ale celor doi giganți multinaționali ar fi permis firmei Romsys să câștige în 2011, prin interpuși, două licitații pentru servicii și echipamente IT organizate de ANAF și să dea o șpagă de 20% din valoarea contractelor astfel adjudecate șefului de atunci al Fiscului, Sorin Blejnar, și unui subordonat al acestuia, se arată în documentele dosarului, conform Profit.ro.

Gaura neagră care macină banii ţării: cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au dublat în doar 4 ani. Pensiile au scăzut în buget. Economia plăteşte nesperat de mult taxe şi impozite statului. Creşterea procentuală a sumelor care ajung din economia reală la bugetul naţional are două cifre, mult peste creşterea economică. Şi totuşi, deficitul bugetar tinde către 2% din PIB la jumătatea anului, un record în ultimii 9 ani, cu şanse mari să depăşească net ţinta propusă prin lege. Cauza este un capitol de cheltuieli bugetare care a luat-o razna: salariile aparatului de stat, scrie Economica.

BNR anunță oficial o nouă monedă în România. Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic monede din aur și alamă pentru colecționare și va pune în circulație o monedă din alamă, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Întregitorul. Potrivit unui comunicat de presă, aversul monedei din aur prezintă imagini ale primei vizite a regelui Ferdinand I și a reginei Maria în Transilvania unită cu Țara, respectiv la Oradea, în data de 23 mai 1919, conform Capital.ro.

Orange a câștigat contractul STS pentru modernizarea infrastructurii hardware și software a serviciului 112. Sunt promise intervenții mai rapide. Asocierea Orange România și Atos Convergence Creators SRL a câștigat contractul scos anul trecut la licitație de Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru modernizarea infrastructurii hardware și software a Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență, cunoscut și sub denumirea de serviciul 112. Valoarea contractului este de 183,69 milioane lei, fără TVA, licitația fiind încheiată acum, într-un context în care tragedia de la Caracal a fost generată inclusiv de probleme în folosirea sistemului 112. Contractul va fi implementat pe o perioadă de 24 de luni, notează Profit.ro.