"Doresc să subliniez gravitatea problemelor pe care trebuie să continuăm să le înfruntăm... După-amiaza, este disponibilă numai o maşină blindată. Prin urmare, eu, în mod sistematic, după-amiaza merg la birou cu automobilul meu şi mă întorc acasă la 21:00 sau la 22:00. Cu asta îmi recapăt libertatea, dar nu înţeleg ce sens are să îmi pierd libertatea dimineaţa, după care să fiu liber să fiu ucis seara", spunea Paolo Borsellino în faţa comisiei parlamentare anti-mafia, în 1984, în timp ce echipa pregătea primul maxi proces al clanurilor mafiote, potrivit La Repubblica, citat de Rador.

Paolo BorsellinFoto: captura tv

În prezent, comisia parlamentară anti-mafia a recuperat toate cuvintele lui Borsellino la Palatul San Macuto, pronunţate în diferite audiţii, între 1984 şi 1991. Unele audiţii erau încă secrete şi au fost declasificate. O arhivă care a fost digitalizată şi a apărut pe o pagină de internet a portalului Parlamentului.

Cuvintele lui Borsellino nu povestesc numai anii în care lupta împotriva mafiei era făcută de o patrulă de magistraţi şi investigatori, ci vorbesc şi despre misterele actuale din provincia Trapani, pământul lui Matteo Messina Denaro, liderul mafiot autor al masacrelor, originar din Castelvetrano, pe care Statul nu reuşeşte să îl aresteze din iunie 1993. În timpul transferului comisiei anti-mafia la Trapani, pe 4 decembrie 1989, pe când era procuror la Marsala, Borsellino spunea: "Acesta este pământul marilor fugari: Provenzano, Riina şi alte nume istorice", citând expres Castelvetrano, azi fortăreaţa super-fugarului Matteo Messina Denaro.

"Există mari proprietăţi ale mafiei, pe care acum le vând şi fac investigaţii pentru a înţelege cui. Proprietăţi ale Saveriei Benedetta Palazzolo, soţia lui Bernardo Provenzano, dar şi ale lui Badalamenti şi Bontate, adică ale familiilor aşa-zise păgubaşe. A existat, întocmai, o perioadă în care aceasta era zonă de expansiune a tuturor familiilor mafiote".

"Tot ceea ce iniţiem azi este un ulterior semnal de democratizare a ţării", explică preşedintele Comisiei, Nicola Morra, prezentând iniţiativa în Senat, la care a lucrat un fost magistrat de la Procuratura din Palermo, Roberto Tartaglia, unul dintre procurorii din procesul Stat-Mafie, azi consultant al comisiei anti-mafia. "Borsellino deja se gândea la dificultăţile de a continua un proces cu cifre enorme şi nu întotdeauna cerinţele sale au fost duse la bun sfârşit", mai spune Morra. Preşedintele antimafia îi mulţumeşte lui "Manfredi Borsellino şi întregii sale familii pentru că a putut face această operaţiune".

Polemic fratele magistratului ucis în Via D'Amelio, Salvatore Borsellino. "În acest masacru, fratele meu a fost transformat într-un trunchi carbonizat fără picioare şi braţe, bucăţile acelor tineri au fost strânse una câte una şi puse în nişte cutii pentru a fi identificaţi mai apoi, separaţi şi închişi în sicrie prea mari pentru ceea ce rămânea din ei. Acum, la 27 de ani distanţă, nu pot accepta ca rămăşiţele fratelui meu, cuvintele pe care le-a lăsat, secretele de stat care încă cântăresc asupra acestui masacru, să mi se restituie mie, copiilor lui, Italiei întregi, unul câte unul. Trebuie să ni se restituie totul, să se ia sigiliile de pe toate secretele de stat ruşinoase care încă există, şi nu numai cu privire la masacrul din Via D'Amelio, ci la toate masacrele de stat care au mânjit cu sânge ţara noastră".

Salvatore Borsellino i-a trimis o scrisoare preşedintelui Morra, explicându-i de ce a decis să nu participe la conferinţa de presă organizată pentru prezentarea înregistrărilor audio.

"Nu mi se pare că este vorba despre o desecretizare, ci mai degrabă despre a face publice nişte documente care până acum era dificil să fie accesate pentru că erau păstrate în arhivele comisiei anti-mafia. Un lucru important, dar puţin diferit de acea desecretizare pe care o aşteptăm de ani întregi, pe care şi ministrul Bonafede o promisese chiar în Via D'Amelio şi care încă nu a avut loc. Este absurd ca într-o ţară ca a noastră, care s-a mânjit de atâtea masacre de stat, şi azi să existe aceste secrete. Înseamnă că nu se vrea să se ajungă la adevăr, nu am alt răspuns", a concluzionat Salvatore Borsellino, fratele magistratului ucis de mafie, potrivit La Repubblica (traducere Rador)