"Este o încercare de a-l şicana pe Salvini. M5S invocă transparenţă? Şi ei au relaţii cu Rusia", a declarat Giancarlo Savoini după înregistrarea publicată de "BuzzFeed", unde preşedintele asociaţiei Lombardia-Rusia pare să stabilească cu unii emisari ai Moscovei un acord pentru finanţarea Ligii. "Denunţ pe oricine îmi atribuie acţiuni legale", a spus colaboratorul lui Salvini, intervievat de cotidianul "Libero". Obiectivul lui Savini ar fi fost să convingă trei interlocutori locali să încheie o afacere pentru a vinde petrol în Italia la preţ redus, potrivit La Stampa.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

LA STAMPA: O înregistrare audio şocantă acuză Liga lui Salvini de negocieri cu Moscova: "Milioane de dolari de la ruşi"

"Nu vrem să schimbăm Europa. O nouă Europă trebuie să fie la fel de apropiată de Rusia ca înainte, pentru că vrem să avem suveranitatea noastră. Noi, italienii, vrem să ne decidem viitorul, al nostru şi al copiilor noştri. Să nu depindem de deciziile "luminaţilor" de la Bruxelles sau din SUA. "Salvini este primul om care vrea să schimbe Europa", declara Gianluca Savoini, mâna dreaptă a ministrului italian de interne pentru relaţiile cu Rusia, în timpul unei întâlniri care a avut loc pe 18 octombrie la Hotel Metropol din Moscova. Obiectivul său este să convingă trei interlocutori locali să încheie o afacere pentru a vinde petrol în Italia la preţ redus, astfel încât să se asigure apoi o diferenţă de circa 65 de milioane necesară campaniei Ligii la alegerile europene, potrivit La Stampa, citat de Rador.

Înregistrarea şocantă a acestei conversaţii a fost publicată marţi. pe site-ul BuzzFeed, şi adaugă detalii la ancheta realizată de publicaţia "L'Espresso", care încă din februarie a dezvăluit negocierea. În acele ore, Salvini era la Moscova, pentru a participa la o reuniune. Apoi, potrivit purtătorului său de cuvânt, a pierdut avionul şi a rămas să doarmă în oraş, revenind în Italia în ziua următoare.

Între timp, Savoini a mers la Hotel Metropol cu doi prieteni italieni, probabil, avocaţi identificaţi doar cu numele mic drept Luca şi Francesco, pentru a se întâlni cu trei ruşi, şi ei citsţi, numele Ilia, Iuri şi AndreI. Cei patru au discutat timp de o oră şi un sfert, cu scopul de a încheia operaţiunea. Savoini a iniţiat conversaţia, explicând, într-o engleză şovăitoare, motivele politice pentru care o susţine.

Prin urmare, cei şase au discutat detalii tehnice. Planul era să vândă trei milioane de tone cubice de petrol într-un an, în valoare totală de circa 1,5 miliarde de dolari. Preţul, însă, ar fi fost redus cel puţin cu 4%, permiţând Ligii să încaseze circa 65 de milioane de dolari pentru a finanţa campania sa electorală. Ţiţeiul trebuia să fie furnizat de o celebră companie rusească, gen Rosneft sau Lukoil, către Eni, folosind însă intermediari, printre care este citată banca Intesa. Încărcătura ar fi trebuit să plece din portul din Rotterdam sau Novorossiik, prin Marea Neagră.

Compania petrolieră italiană a dezminţit totul: "Eni confirmă cu fermitate că nu a luat parte la niciun fel la operaţiuni care au ca scop finanţarea partidelor politice. În plus, operaţiunea de furnizare descrisă nu a avut niciodată loc. Eni, în prezenţa oricărei prezumţii care are ca scop să o implice în presupuse operaţiuni de finanţare a unor partide politice, îşi va rezerva dreptul de a lua în considerare căile legale oportune pentru a-şi proteja reputaţia".

Salvini a dezminţit faptul că Liga a primit bani din Rusia şi a ameninţat că va face plângere. Dar problema este însă politică, şi nu mai contează doar închierea sau nu a tranzacţiei. Acum câteva săptămâni, printr-o declaraţie neoficială, o sursă importantă de la Casa Albă a spus pentru "La Stampa" că SUA nu ar fi putut continua să colaboreze cu Liga dacă s-ar fi confirmat informaţiile legate de ajutorul primit de la Kremlin. Dar declaraţiile lui Savoini evidenţiază dorinţa de a primi ajutor de la Moscova, aşa cum sa-a întâmplat u înregistrarea video a fostului lider austriac Strache, şi de a colabora la un program Bruxelles-ului şi Washingtonului. Prin urmare, este posibil ca americanii să-l întrebe pe Salvini dacă declaraţiile propriului consilier reflectă poziţia sa. (preluare Rador)

IL FATTO QUOTIDIANO: Liga-Rusia: Savoini se apără: "Vor să îl şicaneze pe Salvini"; şi atacă M5S": "Şi ei au relaţii cu Rusia"

"Este o încercare de a-l şicana pe Salvini. M5S invocă transparenţă? Şi ei au relaţii cu Rusia", a declarat Giancarlo Savoini după înregistrarea publicată de "BuzzFeed", unde preşedintele asociaţiei Lombardia-Rusia pare să stabilească cu unii emisari ai Moscovei un acord pentru finanţarea Ligii. "Denunţ pe oricine îmi atribuie acţiuni legale", a spus colaboratorul lui Salvini, intervievat de cotidianul "Libero". "Au plasat microfoane, au interceptat, poate au trimis şi pe cineva să joace un rol. Dar, vedeţi, un om competent va reuşi să înţeleagă cine a înregistrat, iar atunci vom râde, mai ales dacă cel care a dat ordinul este cineva care a vrut să creeze această problemă", a spus Savoini.

Imediat după publicarea articolului şi după apariţia înregistrării audio a celor de la BuzzFeed, Salvini a comentat la cald că "Liga nu a luat nicio rublă". Intervievat de unii jurnalişti, liderul Ligii a lăsat să se înţeleagă că este pregătit să îl denunţe chiar şi pe Savoini: "Voi face ceea ce trebuie", a răspuns Salvini. Şi, probabil, din acest motiv, diplomatul Ligii îl apără azi cu toate forţele pe liderul său şi partidul. "Este evident că o încercare de a-l şicana pe Salvini", spune Savoini, după care afirmă: "Nu ştiu ce au de spus" cei din M5S, "şi ei au relaţii cu Rusia. Acum câţiva ani, de exemplu, la Moscova l-am cunoscut pe sub-secretarul Di Stefano. Dar este ceva normal când se vrea să se coopereze bine la nivel internaţional". Şi adaugă: "Îl cunosc pe Salvini de 25 de ani şi, din când în când,îl ajut în relaţiile cu Moscova". Sunt relaţii care durează de la începutul erei post-sovietice: "Bossi voia să extindă relaţiile internaţionale spre Est, iar Rusia privea cu interes proiectul său de a crea Padania".

"Trebuie clarificat un lucru. Nu era o reuniune, eu mă ridicam, mă plimbam, vorbeam cu toţi. Nu ne-am dat nicio întâlnire şi nu am nici cea mai vagă idee despre ce spune lumea când nu sunt de faţă. Cine lansează aceste acuzaţii să demonstreze pe ce se bazează, dar asta nu va reuşi niciodată", a spus Savoini., citează Rador.