Cristian Socol, șeful departamentului pentru politici fiscal-bugetare al PSD, anunță că se retrage după 14 ani în slujba PSD, el precizând că din 2 iulie a început "un nou capitol". Cristian Socol, apropiat al fostului lider al PSD Liviu Dragnea, a fost artizanul programelor de guvernare PSD, cunoscut ca promoter al controversatei strategii wageledgrowth, dar și contributor al Ordonanței lăcomiei.

HotNews.roFoto: Hotnews

"The end. 14 ani. Contributie Programe guvernare 2008, 2012, 2016. Programe prezidentiale 2009, 2014. Programe europarlamentare 2009, 2014, 2019. Sute de propuneri de politici publice fundamentate. Viziune pentru dezvoltare. Succes, esec, lectii. Stânga a ridicat România. Din 2 iulie, un nou capitol”, a scris Cristian Socol pe Facebook.

Cine este Cristian Socol

Cristian Socol este profesor la Academia de Studii Economice, cunoscut pentru faptul că și-a pus întreaga știință economică în slujba PSD. ”Practic, Darius Vâlcov propunea iar Socol justifica economic”, spun unii economiști.

Socol a adoptat o teorie denumită „wageledgrowth”, adică creșterea economică bazată pe creșterea salariilor. Mai tot timpul trimitea publicațiilor de economie și nu numai analize care să justifice că majorarea salariilor bugetarilor are doar efecte pozitive. De multe ori, la finalul articolului punea o listă de publicații internaționale care, chipurile, susțin teoria.

Zeci de conturi în lei la o singură bancă

Declarația de avere a profesorului ASE este și ea ciudată. Nu are cum să nu-ți atragă atenția. Are circa 40 de conturi în lei la o singură bancă, la BCR. Aproape toate sunt conturi de depozit, iar vreo 2 sunt conturi curente.

A pornit în 2011 cu un singur cont, iar la început a deschis câteva conturi/an și a crescut treptat. Din 2016, s-a înmulțit exponențial numărul: a deschis 8 noi conturi. 2017, primul an de guvernare PSD, i-a adus 15 noi conturi. În total sunt peste 867.000 lei în acele conturi. Se apropie de un milion de lei.

De remarcat că declarația de avere a fost depusă anul trecut.

Mai are încă două conturi la Banca Românească, din 2014, în sumă de circa 50.000 lei. Dacă luăm în considerare și proprietățile, a depășit milionul.

În rest, mai deține câteva proprietăți: un teren intravilan în București de 185 metri pătrați, iar împreună cu soția mai are un teren agricol la Prahova de 5.000 metri pătrați și tot acolo un teren intravilan de 300 metri pătrați, iar în județul Argeș, un teren intravilan de 375 metri pătrați.

De asemenea, cei doi au o casă dobândită în 2007 de 173 metri pătrați în București. Venituri anuale: peste 68.000 lei de la ASE din învățământ și cercetare (care i-a adus recunoaștere „pe piața plagiatului”, dar voi dezvolta acest subiect mai jos), peste 10.000 lei – indemnizație de membru în Consiliul de Administrație la Salrom și 6.000 lei – indemnizație de la Fundația Friedrich Ebert. Soția sa, Aura Socol, încasează peste 64.000 de la ASE, circa 220.000 de la ASF și 5.000 lei de la Institutul European din România.

CITEȘTE ȘI:PSD, prin Cristian Socol, anunță o nouă idee de salariu minim. Cineva a lipsit de la orele de matematică