Numărul total de focoase nucleare din lume a scăzut în continuare în ultimul an, dar țările care dețin arma nucleară îi dau o "importanță sporită" și își modernizează arsenalul, potrivit unui raport publicat luni și citat de AFP.

Arme nucleare americaneFoto: defense.gov

La începutul anului 2019, Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord dețineau 13.865 de arme nucleare, cu aproximativ 600 mai puțindecât la începutul anului 2018, conform estimărilor ultimului raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri). Dar, în același timp, puterile nucleare își modernizează arsenalul, iar China, India și Pakistan îi măresc și dimensiunile.

"Suntmai puține arme (nucleare), dar mai noi", a subliniat Shannon Kile, director al programului de control al armelor nucleare al Sipri și co-autor al raportului.

Declinul din ultimii ani provine în principal din Statele Unite și Rusia, ale căror arsenale reprezintă încă peste 90% din armele nucleare ale lumii.

Ambele țări își îndeplinesc obligațiile în conformitate cu noul tratat START semnat în 2010, care prevede un număr limitat de focoase funcționale și dezamorsarea armelor vechi din timpul războiului rece.

Dar acest tratat expiră în 2021 și nu există "o discuție serioasă în curs care să îl extindă", într-o perioadă de tensiune puternică între cele două mari puteri nucleare, se îngrijorează Shannon Kile.

Anul viitor, Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (NPT), consideratpiatra de temelie a ordinului nuclear global, vaîmplini 50 de ani.

Numărul de arme atomice a scăzut dramatic de la "vârful" din mijlocul anilor 1980, când ajunseseră la aproape 70.000.

Kile notează, cu toate acestea, câteva tendințe îngrijorătoare, cum ar fi acumularea de arme nucleare pe ambele părți ale frontierei indo-pakistaneze, ceea ce întărește pericolul ca un conflict convențional să degenereze într-un război nuclear.

Există, de asemenea, o tendință mai generală de a acorda o "importanță sporită" armelor nucleare, cu o schimbare în doctrina strategică, în special în Statele Unite, careconferă un rol mai pronunțat acestor arme în operațiunile militare și în discuțiile privindsecuritatea națională, conform lui Kile.

"Cred că această tendință se îndepărtează de zona în care eram acum cinci ani când armele nucleare erau marginalizate în întreaga lume", a spus el.