După vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, jandarmii l-au amendat cu 3.000 de lei şi pe Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, pentru protestul desfășurat, în 6 iunie, în faţa cimitirului militar din Valea Uzului, informează agenția ungară de presă MTI.

Borboly CsabaFoto: Agerpres

Potrivit sursei citate, cel care a anunţat informaţia, sâmbătă, a fost chiar Borboly Csaba, el publicând şi procesul verbal de constatare.

Acesta susţine că, „prin acest pas, autorităţile române demonstrează, din nou, că acţionează rapid şi hotărât doar atunci când se îndreaptă împotriva unei minorităţi etnice”.

El a precizat că va contesta amenda în instanţă şi că va „informa opinia publică internaţională cu privire la paşii - părtinitori din punct de vedere etnic - întreprinşi de statul român”.

Șeful Consiliului Judeţean Harghita a mai spus că, în schimb, „nu are cunoştinţe despre măsuri luate de către autorităţi împotriva ilegalităţilor comise de primarul din Dărmăneşti sau împotriva scandalagiilor de la cimitirul militar din Valea Uzului”.

Conform agenției MTI, Borboly Csaba a amintit totodată că cei trei preşedinţi de consilii judeţene din Ţinutul Secuiesc au înmânat celor 80 de jurnalişti care l-au însoţit pe Papa Francisc în România o publicaţie ce informează cu privire la încălcarea drepturilor maghiarilor din România.

Miercuri, vicepreşedintele CJ Covasna, Róbert Grüman, a anunţat că şi el a primit o amendă de 3.000 de lei de la jandarmi. Potrivit acestuia, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita invocă faptul că secuii nu au anunţat manifestarea prin lanţ uman cu 48 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

MTI mai menționează și că, joi, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a declarat că România nu ar trebuie să pedepsească protestatarii paşnici din Valea Uzului, ci pe cei care se fac cu adevărat responsabili de acţiunea violentă, antimaghiară, din 6 iunie.

****

În data de 6 iunie, de Ziua Eroilor, câteva sute de persoane au forțat intrarea în cimitirul militar internațional din Valea Uzului, după ce administrația locală a interzis accesul. Alte câteva sute de oameni, etnici maghiari, au format un lanț uman în fața cimitirului.

Jandarmeria a transmis atunci, referitor la incidentele petrecute la Cimitirul Valea Uzului, că nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine, precizând însă că jandarmii vor verifica dacă au fost distruse cruci.

Agenția ungară MTI relatează despre evenimentele din 6 iunie că „reprezentanţii mai multor administraţii locale din Ţinutul Secuiesc şi persoane fizice s-au deplasat la cimitirul militar din Valea Uzului, aflat în administrarea primăriei secuieşti Sânmărtin pentru a împiedica inaugurarea, cu slujbă ortodoxă, a parcelei amplasate în mod ilegal de administraţia locală a localităţii moldovene Dărmăneşti şi a monumentului din cimitir. Aceştia au format un lanţ uman în faţa intrării în cimitir, dar miile de români veniţi la inaugurare au pătruns cu forţa înăuntru”.

CITEȘTE ȘI: