Criza din Republica Moldova, unde, din cauza refuzului liderului Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc, de a renunța la controlul asupra instituțiilor statului în favoarea recent formatului guvern, a apărut anarhia, se găsește în centrul atenției Rusiei, Uniunii Europene și Statelor Unite. Situația existentă în țară în ultimele zile este comentată intens de funcționarii de rang înalt, de diplomați și politicieni din diverse țări, între care și de vicepremierul Federației Ruse Dmitri Kozak, care este și reprezentant special al președintelui Rusiei pentru colaborarea economico-comercială cu Republica Moldova. Corespondentul special al publicației rusești "Kommersant", în dialog cu domnul Kozak, referitor la poziția Moscovei în legătură cu Republica Moldova și acuzațiile lui Plahotniuc, referitoare la faptul că Rusia i-ar fi propus să soluționeze conflictul transnistrean prin intermediul federalizării republicii, citează Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reporter: În criza politică din Republica Moldova, Moscova sprijină guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, pe președintele pro-rus Igor Dodon și coaliția alcătuită din socialiștii pro-ruși și blocul prooccidental ACUM. Moscova se pronunță împotriva liderului democraților, Vladimir Plahotniuc. Explicați această poziție? De ce această opțiune?

Dmitri Kozak: Formarea coaliției parlamentare, desemnarea guvernului – toate acestea nu sunt opțiunea Moscovei. Aceasta este problema internă a Republicii Moldova, este opțiunea și responsabilitatea în fața alegătorilor partidelor politice și ai liderilor Republicii Moldova. Potrivit rezultatelor alegerilor parlamentare, republica se confruntă cu o profundă criză politică.

Partidele politice care au intrat în parlament ocupă poziții care se exclud reciproc atât în probleme de politică internă, cât și de politică externă pe termen lung. Președintele ales de majoritatea cetățenilor și majoritatea, constituită în parlamentul anterior într-un mod foarte ciudat, precum și guvernul numit de aceștia îi trimit Rusiei și lumii semnale contradictorii, în marea lor majoritate chiar semnale care se exclud reciproc.

În această situație am considerat că este posibil să ne exprimăm punctul de vedere în legătură cu modalitățile de soluționare a crizei. Acest punct de vedere a fost făcut cunoscut în mod public și rămâne neschimbat. Este evident faptul că criza poate fi depășită prin organizarea unor alte alegeri. Este clar că aceste alegeri trebuie să se desfășoare pe o altă bază legislativă și în condițiile unei alte puteri executive care să inspire încredere tuturor forțelor politice.

Pentru soluționarea acestui obiectiv este nevoie de o coaliție temporară care să corecteze sistemul electoral, să formeze un guvern capabil să asigure activitatea vitală curentă a țării și să organizeze desfășurarea unor alegeri corecte și transparente. Discuțiile referitoare la obiectivele politice pe termen lung este recomandabil să fie amânate pentru o perioadă; în situația actuală nu vor avea o expresie practică.

Acest punct de vedere a fost prezentat tuturor celor trei partide politice ale actualului parlament. Faptul că această modalitate de acțiune a fost aleasă de Partidul Socialiștilor și de blocul politic ACUM și a fost sprijinită de de președintele ales de popor, nu este rezultatul presiunilor din partea Moscovei. Noi nu avem această posibilitate. Aceasta este o opțiune pragmatică, iar astăzi, după acțiunile guvernului, în mod evident neconstituționale, se poate spune că este opțiunea îndrăzneață a acestor partide politice.

Reporter: Factorul rusesc joacă un rol important în actuala criză din Republica Moldova. Plahotniuc îl acuză pe Dodon și întreaga nouă putere de complot cu Moscova, în vederea federalizării țării. În același timp, el (Plahotniuc) s-a întâlnit cu dumneavoastră.. Ce ați discutat cu el sau cu alți politicieni moldoveni? În general, de unde a apărut subiectul federalizării?

Dmitri Kozak: Cu niciunul dintre partidele politice nu s-a discutat subiectul reglementării conflictului transnistrean, cu atât mai mult a federalizării Republicii Moldova. Este clar că, în actualele condiții, acest lucru este dăunător și lipsit de sens. În finalul întâlnirii avute pe 3 iunie cu reprezentanții Partidului Democrat, domnul Plahotniuc, în prezența colegilor săi, a transmis într-un plic propunerile privind condițiile creării unei coaliții cu Partidul Socialiștilor.

Când ne-am uitat în plic, am văzut cu uimire propunerile Partidului Democrat, un partid în mod fățiș antirusesc, referitoare la schimbarea radicală a cursului de politică externă al Republicii Moldova, cu reorientarea spre Rusia, și la reglementarea conflictului transnistrean, pe baza federalizării Republicii Moldova. După cum vedeți, această idee aparține Partidului Democrat. Cu toate acestea, noi am recomandat insistent Partidului Socialiștilor și președintelui (țării – n. trad.) nici măcar să nu analizeze niciun fel de propuneri secrete - nici ale lui Vladimir Plahotniuc, nici ale altor partide. Coaliția poate fi formată doar în baza unor decizii de partid oficiale, făcute publice.

Reporter: În mass-media moldovenească, controlată de Plahotniuc au apărut înregistrările de la întâlnirea lui Plahotniuc cu Dodon. Vă regăsiți și dumneavoastră. Chipurile, ați fi insistat asupra federalizării. Aceste înregistrări au creat impresia că a fost, foarte probabil, o coaliție a socialiștilor cu Partidul Democrat. A existat o asemenea probabilitate?

Dmitri Kozak: Nu știu cât de demnă de încredere este această înregistrare video. Dacă există un dram de adevăr, atunci pentru noi și pentru președintele Igor Dodon a fost un lucru de principiu ca Partidul Democrat și Plahotniuc să-și facă publică poziția. Pentru ca alegătorii din Partidului Democrat, ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova să cunoască adevărata față a "eroilor" lor. Anterioara experiență de colaboare, mai exact absența acesteia, cu așa-numitul guvern democrat al Republicii Moldova nu a oferit niciun fel de motive să se creadă că o astfel de coaliție este posibilă. Și evenimentele care au urmat confirmă acest lucru.

Reporter: Ați afirmat faptul că pozițiile Rusiei, Statelor Unite ale Americii și ale UE în legătură cu criza din Republica Moldova corespund. Acest lucru s-a întâmplat înainte ca UE să facă o declarație prin care, de fapt, se recunoaște noua putere din republică. Cine cu cine au pus de acord aceste poziții?

Dmitri Kozak: Noi nu am convenit cu nimeni în prealabil această poziție. Procesul de formare a parlamentului și a guvernului constituie o problemă internă a Republicii Moldova. Totuși, coincidența ulterioară a punctelor de vedere ale Rusiei, Uniunii Europene și Statelor Unite confirmă în mod elocvent necesitatea urgentă de redresare radicală a situației politice din republică.

Reporter: Împotriva domnului Plahotniuc în Rusia au fost deschise dosare penale. De ce nu este dat în urmărire internațională?

Dmitri Kozak: În decembrie 2017 Federația Rusă s-a adresat Interpolului cu rugămintea de a-l da pe Plahotniuc în urmărire internațională. Am fost refuzați, pe motiv că Plahotniuc este liderul unui partid politic de guvernământ al Republicii Moldova. (traducere Rador)