Congres pe 29 iunie pentru alegerea conducerii PSD, modificarea statutului partidului și modificarea programului de guvernare, a decis Comitetul Executiv Naţional al PSD, care s-a reunit, vineri, la sediul partidului din Băneasa. Viorica Dăncilă a spus, la finalul ședinței, că acest congres trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidențiale.Tot în ședința CEx, Paul Stănescu - cel care nu a fost de acord cu organizarea congresului atât de repede - și-a anunțat demisia. Viorica Dăncilă a susținut la finalul ședinței că Stănescu a luat această decizie din motive personale. Paul Stănescu, Gabriela Firea și Marcel Ciolacu au pledat pentru amânarea luptei pentru șefia partidului, în timp ce Viorica Dăncilă și o parte din greii PSD au susținut organizarea unui congres imediat.

Viorica Dancila, lideri PSDFoto: Agerpres

Președintele interimar PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat, la finalul ședinței, că Congresul pe care PSD îl va organiza pe 29 iunie trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidențiale, precizând că social-democrații iau în calcul și varianta unui prezidențiabil din afara partidului.

---------------------------

UPDATE 16.40: Paul Stănescu a declarat că a demisionat din funcția de președinte executiv interimar al PSD din motive personale, dar că este posibil să candideze pentru postul de vicepreședinte al partidului, la Congresul din 29 iunie.

Gabriela Firea:

  • Nu cred că prioritatea noastră era să organizăm acum, pe picior, acel congres. Nu am înțeles graba, dar mă supun votului congresului. Au fost 30 de voturi pentru, trei voturi împotrivă - eu, Paul Stănescu și Marcel Ciolacu - și patru abțineri.
  • Întâmplător sau nu, eu atunci voi fi în spital și mă voi opera din nou.
  • Am susținut și susțin opinia dlui Stănescu, că acum trebuie să ne regrupăm, să refacem organizațiile și să tragem învățămintele de pe urma acestui vot. Sunt îngrijorată de problemele financiare pe care le am eu la Primăria Capitalei, cât și alți colegi.
  • Întrebată dacă Viorica Dăncilă are un stil autoritar, similar celui al lui Liviu Dragnea, Firea a răspuns: Am luat cuvânul alături de colegii mei și nu vreau să îmi spun opinia în fața camerelor pentru că asta ar însemna că se constituie un posibil atac, se ating anumite sensibilități și ar însemna să începem un conflict pe care nu mi-l doresc

16.02 Dumitru Buzatu:

  • Trebuie să luăm realitatea așa cum este. Au fost discuții, nu foarte multe, au deviat în multe unghiuri.
  • Au fost discuții dacă congresul să fie imediat sau urmăm pași succesivi. Într-un congres extraordinar este o situație complicată să alegi președintele partidului pentru că trebuie să modifici procedurile. S-a ales această variantă, o să vedem care sunt rezultatele. Mai sunt de discutat programul partdului și o modificare esențială a statutului
  • Au fost opinii diferite: una pentru congres rapid, iar eu am făcut o propunere de pași succesivi de a merge către baza partidului.
  • E nevoie de congres pentru că orice interimar își dorește să fie definitiv. Aceasta este realitatea. S-ar putea să fie și alți candidați. Din punctul de vedere al comportamentului în perioada interimatului, cred că multă lume își dorește ca doamna Dăncilă să fie președinte al partidului

Viorica Dăncilă, declarații la finalul Comitetului Executiv al PSD:

Despre demisia lui Stănescu:

  • În partid este democrație, fiecare își exprimă punctul de vedere și așa este normal. Îmi pare rău că a demisionat, am încercat să îl conving, am înțeles că a demisionat din motive personale. Paul Stănescu va rămâne în PSD. Eu mă bazez pe Paul Stănescu.
  • Astăzi am aflat despre decizia lui de a demisiona, aseară nu am știut

Despre congres:

  • În acest congres trebuie să ne pregătim pentru următoarele alegeri. Trebuie să stabilim mai multe lucruri.
  • În primul rând, trebuie să modificăm statutul în ceea ce privește alegerea președintelui partidului.
  • Doi, trebuie să vebim cu un program politic.
  • Trei, trebuie să venim cu modificări la programul guvernamental. Sunt lucruri pe care le-am înțeles din aceste alegeri și pe care trebuie să le transpunem în programul nostru de guvernare.
  • În altă ordine de idei, cred că trebuie să dăm legitimitate conducerii să-și asume rezultatul alegerilor prezidențiale, iar acest Congres trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la alegerile prezidențiale.
  • Eu vă garantez că nu am comandă de la nimeni. Singura mea comandă este de la forurile statutare ale PSD. Votul a demonstrat că a fost o decizie a majorității

Despre data celui de al doilea congres PSD pentru desemnarea candidatului la prezidențiale:

  • După ce vom termina cu sondajele. O să dăm drumul sondajelor, o să vedem ce colege, ce colegi vor să candideze la alegerile prezidențiale. În momentul în care vom avea persoana care corespunde profilului de candidat pe care-l doresc alegătorii și care stă bine în sondaje, atunci vom face acest lucru (congres -n.r.)

Întrebată dacă social-democrații iau în calcul desemnarea unui prezidențiabil din afara partidului:

  • Luăm în calcul și această variantă. Bineînțeles că decizia o vom lua în cadrul Comitetului Executiv Național. După cum ați văzut, în cadrul acestui CEX au fost foarte multe discuții ,au vorbit toți colegii, am vrut părerea tuturor, tocmai pentru a lua cele mai bune decizii, iar votul a fost cel care a stabilit drumul de mers. Trebuie să ținem cont și de votul de la europarlamentare și să ne adresăm și altor categorii sociale.

15.46 Niculae Bădălău: La congres trebuie să adaptăm programul de guvernare și trebuie să stabilim candidatul la prezidențiale. Trebuie să vedem cauzele pierderii alegerilor. Am greșit și am fost sancționați. Ce greșeli au fost? Să schimbi doi premieri, managementul politic....

Eu o susțin pe Viorica Dăncilă dacă își depune candidatura la șefia PSD.

15.39Marcel Ciolacu, după CEX: Nu am considerat că este oportun un congres atât de rapid. Prioritatea mea este moțiunea de cenzură. Trebuia o analiză mai profundă și asupra trecutului și trebuia să vedem ce facem pe viitor. Asta este, vom face congres

15:35Marian Oprișan, la finalul CEX întrebat dacă va fi președinte executiv al PSD: Sub nicio formă

15.28 Ședința Comitetului Executiv s-a încheiat

15.08 Viorica Dăncilă va candida la șefia PSD, au declarat surse pentru HotNews.ro

15.07 Liderii social-democrați au decis organizarea unui congres în 29 iunie, au declarat pentru HotNews.ro surse din interiorul ședinței. La congres ar urma să fie aleasă noua conducere a PSD, să fie desemnat candidatul la prezidențilale și să fie modificat statutul partidului. Decizia f fost luată cu doar trei voturi împotrivă, din partea lui Paul Stănescu Gabriea Firea și Marcel Ciolacu.

12.32Paul Stănescu a demisionat în ședința CEX din funcția de președinte executiv al PSD. Stănescu era adeptul alegerii conducerii undeva în toamnă, în timp ce Viorica Dăncilă le-a spus colegilor în ședința CEX că pledează pentru un congres rapid, în luna iunie în care să fie aleasă o nouă conducere a partidului și candidatul la președinție. Dăncilă este susținută de Marian Oprișan și Niculae Bădălău.

11.40 Gabriela Firea: "Un congres în partid va trebui să aibă loc pentru modificarea statutului și pentru alegerile prezidențiale. Acum avem o conducere statutară și nu am auzit voci în partid care să conteste această conducere. Practic, nu este un gol de putere".

11.20 Ședința Comitetului Executiv al PSD a început

11.15 Dumitru Buzatu: "În acest moment este necesar să existe o conducere stabilă a partidului, care să gestioneze majoritatea parlamentară şi să gireze politica guvernamentală".

11.05 Viorica Dăncilă: Nu am încă un răspuns de la președinte privind propunerile pentru miniștri și vicepremier. Reamintim că pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlățean, pentru Ministerul Justiției, Ana Birchall, la Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mînzatu iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deținut acest portofoliu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu îl va numi pe Titus Corlățean vicepremier, așa cum a cerut PSD, numindu-l „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014”. Referitor la ceilalți trei miniștri propuși de PSD, șeful statului a declarat, marți la Cotroceni, că va lua o decizie în zilele următoare.

10.45Niculae Bădălău a declarat, înaintea ședinței PSD, că partidul nu ar trebui să se grăbească să organizeze congresul, iar legat de prezidențiabil, nu exclude ca acesta să fie din afara partidului - un intelectual de stânga. Probabil într-o lună, două congres. Este părerea lor și le-o respect. Nu consider că este amânat. Consider că e mult mai important să ne întoarcem la agenda cetățeanului".

10.40 Natalia Intotero: "PSD ar trebui să organizeze cât mai rapid un congres pentru alegerea unei noi conduce. Cred că doamna premier ar fi un bun președinte al PSD".

10.30 Marian Oprişan: "Preşedintele de partid trebuie ales cât mai rapid posibil pentru a avea stabilitate, predictibilitate şi pentru a ne atinge obiectivele faţă de cetăţenii României şi faţă de România şi să ne îndeplinim efectiv programul de guvernare". Oprișan a lăudat-o pe Viorica Dăncilă, spunând că "prin modul în care s-a comportat în ultima perioadă a demonstrat clar că este un lider politic important şi care are lucruri importante de spus pentru România".

-----------------------------

"Data la care se va desfăşura congresul PSD va fi stabilită vineri, prin vot, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului", a declarat, miercuri, preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă. Ea a spus că vrea ca toate deciziile în partid să fie discutate în forurile statutare, "astfel încât fiecare să ne spunem punctul de vedere, iar decizia finală să aparţină majorităţii".

Potrivit unor surse din partid, unii dintre membrii PSD spun că ar fi necesare două congrese -primul în care să se modifice statutul partidului şi să se stabilească candidatul la alegerile prezidenţiale din toamnă şi al doilea în care să fie aleasă noua conducere a partidului.

Tot în şedinţa de vineri, se va discuta despre o nominalizare pentru postul de vicepremier pe probleme economice, pentru că luna viitoare Viorel Ştefan va pleca la Curtea Europeană de Conturi. Surse de la vârful PSD au declarat pentru HotNews.ro că deputatul PSD Angel Tîlvăr și Victor Negrescu sunt numele pe care conducerea PSD le va propune liderilor din teritoriu, în ședința Comitetlui Executiv.

Un alt subiect este o remaniere mai amplă a Guvernului după moţiunea de cenzură care urmează să fie depusă de opoziţie, potrivit preşedintelui executiv interimar al PSD, senatorul Paul Stănescu.

Stănescu a afirmat că PSD trebuie să facă în reuniunea Comitetului Executiv Naţional o analiză "profundă" a rezultatului alegerilor europarlamentare, în aceeaşi şedinţă urmând să fie discutată şi chestiunea pactului propus de preşedintele Klaus Iohannis.

În ultima perioadă s-a discutat intens atât în interiorul PSD, cât și la ALDE despre o remaniere extinsă. Nume ca Teodor Meleșcanu, Anton Anton, Grațiela Gavrilescu de la ALDE sau Carmen Dan, Ecaterina Andronescu, Răzvan Cuc, Petre Daea s-ar afla pe lista potențialilor remaniați.

CITEȘTE ȘI: Ce mai este nou în PSD. Cum se conturează taberele, cine sunt posibilii candidați la șefia partidului și care sunt remaniabilii din Guvern