Munca premierului italian de "etern mediator" între deputații săi certăreţi nu se sfârșește niciodată. Duminică, la întoarcerea din China, Giuseppe Conte va trebui să se confrunte cu foarte multe dosare fierbinți. De la mult aşteptata întâlnire față în față cu subsecretarul Ligii Nordului, Armando Siri, investigat pentru corupție și presat de M5S să părăsească guvernul, la problema numirilor în consiliul Băncii Italiei şi chestiunea conturilor și a investițiilor, care îl vede angajat în prima linie pentru a lansa InvestItalia și Strategia Italia, precum și noul centru de planificare a lucrărilor publice, potrivit Rador care citează ilsole24ore.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întâlnirea cu Siri ar putea să aibă loc chiar luni. Premierul a anunţat deja că vrea să îl "privească în ochi" și să-l asculte "cu o abordare de jurist". În așteptarea unor noi detalii care ar putea rezulta din investigația coordonată de procurorii de la Roma și Palermo, Conte intenționează să protejeze principiile "eticii publice". Deputaţii Mişcării Cinci Stele şi-ar dori ca el să-şi exercite autoritatea morală necesară pentru a-l convinge pe subsecretar să facă un pas înapoi. Dar este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple fără aprobarea lui Matteo Salvini, care deocamdată a decis să îl 'blindeze' pe Siri. Așa cum este greu să ne imaginăm că primul ministru va acţiona independent şi-l va detrona pe Siri, urmând exemplul lui Silvio Berlusconi, care în 2002 l-a revocat pe subsecretarul pentru patrimoniul cultural, Vittorio Sgarbi, graţie unui vot colegial în cadrul Consiliului de Miniștri. Un tip de colegialitate care, cel puţin în momentul de față, nu există.

De asemenea, tot luni, la ora 20.00, este convocat un nou CDM, care ar putea conduce la o altă întâlnire cu grad de înaltă tensiune. Pentru că pe ordinea de zi se află numirile directorilor Băncii Italiei și cea a noului prefect al Romei, subiecte care riscă să provoace scântei în rândul majorităţii. Pentru Banca Italiei, Guvernul este chemat să emită un aviz cu privire la numele propuse de Consiliul Superior din Via Nazionale în martie anul trecut: Fabio Panetta, în funcţia de director general; Daniele Franco adjunct împreună cu Luigi Federic Signorini și Alessandra Perrazzelli. Mişcarea 5 Stele este împotriva Alessandrei Perrazzelli deoarece o consideră mult prea apropiată de zona Partidului Democrat lombard. Astfel încât soluția vehiculată în ultimele zile pentru a evita o paralizie la nivelul conducerii Băncii este cea a unui CDM cu primii trei, fără Perrazzelli.

În plus, se aşteaptă o confruntare strânsă şi asupra numelui noului prefect al Romei, având în vedere conflictele zilnice dintre Matteo Salvini și Luigi Di Maio pe tema capitalei.

Dar, dincolo de situațiile neprevăzute, principala chestiune aflată pe masa de lucru a premierului este cea privind stabilitatea economică a țării. Vineri se așteaptă noul rating Standard & Poor's, care în octombrie era neschimbat, iar până în luna mai, Comisia UE va trebui să evalueze Programul Naţional de Reformă, pentru a-și formula recomandările în iunie. Din acest motiv, Conte trebuie să accelereze pe frontul construcției și pe cel al investițiilor, începând munca cabinelor de regie stabilite în ultimele luni. Bruxelles-ul, dar mai ales pieţele au nevoie de un mesaj încurajator.

Mai rămâne de definit soarta companiei Alitalia, pentru care președintele anunțase o reuniune la Palatul Chigi. Decretul de creștere a anulat termenul-limită pentru rambursarea împrumutului de peste 900 de milioane de euro (planificat pentru 30 iunie) și a pregătit calea intrării Ministerului Economiei în capitalul companiei. Căile ferate și Delta sunt deja în joc, însă continuă căutarea partenerului privat care ar trebui să sprijine salvarea companiei.