​Avocații Țuca Zbârcea & Asociații au obținut, la Curtea de Apel București, revizuirea unei hotărâri definitive pronunțate în materia achizițiilor publice în temeiul încălcării principiului priorității dreptului Uniunii Europene, cale de atac specială prevăzută de art. 21 alin. (1) al Legii nr. 554/2004.

Dan Cristea, Tuca Zbarcea & AsociatiiFoto: Tuca Zbarcea & Asociatii

Procedura de achiziție în discuție viza un contract de achiziție de bunuri în domeniul medical, iar societatea revizuentă – unul dintre furnizorii importanți de infrastructură medicală din lume - a contestat o hotărâre definitivă, care a dus la atribuirea contractului către un alt operator economic.

În acest sens, revizuenta a invocat, pe de o parte, încălcarea principiului unional al securității juridice, așa cum a fost dezvoltat de jurisprudența CJUE în aplicarea Directivei 89/665/CEE, iar, pe de altă parte, încălcarea principiilor fundamentale ale tratamentului egal, nediscriminării și transparenței, consacrate de Directiva 2004/18/CE și reluate ulterior de Directiva 2014/24/UE.

Prin Decizia civilă nr. 37/2019, Curtea de Apel București – Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal – a încuviințat cererea de revizuire formulată în temeiul de mai sus și, pronunțându-se asupra fondului cauzei, a schimbat hotărârea atacată în sensul menținerii Deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (C.N.S.C.) de admitere a pretențiilor societății revizuente.

"Am considerat că merită semnalată o astfel de soluție jurisprudențială, nu doar pentru că ea nu este des întâlnită, ci mai ales pentru că reprezintă o expresie curajoasă a aplicării directe a dreptului unional în materia achizițiilor publice", a declarat avocatul Dan Cristea, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații și coordonatorul echipei de litiganți ce a asigurat reprezentarea în această dispută.