Noua IRA, grupul republican disident care luptă pentru reunificarea Irlandei, a recunoscut, într-o declarație pentru cotidianul “The Irish News”, marți, 23 aprilie, răspunderea sa în moartea jurnalistei Lyra McKee. Tânăra de 29 de ani a fost ucisă cu glonț, joi seară, în confruntările de la Londonderry (Irlanda de Nord), potrivit Le Monde, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noua IRA a prezentat “scuzele sale sincere și complete partenerei, familiei și prietenilor jurnalistei Lyra McKee pentru moartea ei”. Tânăra a fost “tragic” ucisă în timp de “era alături de forțele dușmane”, s-a justificat grupul, vorbind despre polițiști “foarte înarmați” care ar fi “provocat revoltele” precedând moartea prin glonț a jurnalistei.

Orele întunecate ale “Tulburărilor”

Această dramă amintește de orele întunecate ale “Tulburărilor” care au sfâșiat provincia britanică Irlanda de Nord timp de trei decenii.

Opunându-i pe republicanii naționaliști (catolici), partizani ai reunificării Irlandei, și loialiștii unioniști (protestanți), apărătorii rămânerii sub conducerea Coroanei britanice, aceste violențe au făcut circa 3.500 de morți înainte de a lua sfârșit grație acordului din Vinerea mare în 1998. Acest acord a impus o retragere a forțelor britanice și dezarmarea Armatei Republicane Irlandeze (IRA).

Dar republicanii disidenți, care luptă pentru reunificarea Irlandei, inclusiv prin violență, rămân activi, ca Nouă IRA, creată între 2011 și 2012. Acest grup a revendicat în ianuarie explozia unei mașini capcană la Londonderry. Un atentat după care au fost descoperite mai multe pachete conțînând mici dispozitive explozive, găsite în clădirile aeroporturilor Londra City și Heathrow. Acțiuni revendicate tot de Noua IRA.

”Nu în numele nostru”

După moartea Lyrei McKee joi seară, poliția nord-irlandeză a afirmat că a constatat o “schimbare radicală” în cartierul Creggan, unde au avut loc confruntări și ai căror locuitori erau, până acum, cunoscuți pentru relațiile lor tensionate cu forțele de ordine.

Și pe emblematicul zid “Free Derry Corner “, simbolul revendicărilor separatiste, a fost scris mesajul “Nu în numle nostru. RIP Lyra”, reflectând furia locuitorilor și respingerea acestei forme de violență.

Principalele șase partide politice din Irlanda de Nord – inclusiv unionistii și republicanii, incapabili de peste doi ani să se pună de acord pentru a forma un guvern la Belfast – au publicat de asemenea o rară declarație comună.

“Uciderea /jurnalistei/ Lyra constituie un atac împotriva membrilor acestei comunități, un atac împotriva păcii și procesului democratic”. Funeraliile tinerei urmează să aibă loc miercuri, la catedrala Sainte-Anne din Belfast.