O universitate japoneză a anunțat că nu mai angajează profesori fumători, cu excepția unui angajament de renunțare la țigări, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Considerăm că a fuma nu corespunde cu munca în educație", a declarat un purtător de cuvânt al Universității din Nagasaki (sud-vest), Yusuke Takakura, care a adăugat că astfel de restricții nu încalcă libertățile individuale garantate de lege.

Este prima universitate de stat care impune astfel de reguli stricte la angajare, potrivit presei locale.

Începând cu luna august, universitatea va interzice de asemenea în întregime tutunul și va deschide o clinică pentru cei care doresc să scape de adicție, a precizat Takakura.

Japonia a fost considerată mult timp un paradis al fumătorilor, care pot fuma în numeroase restaurante. Pe străzi, însă, politica este un pic mai strictă: sute de primării din Japonia și mai multe arondismente din Tokyo au restrâns fumatul începând cu anii 2000, în special din rațiuni de securitate (risc de incendii) și pentru igienă.

În perspectiva Jocurilor Olimpice 2020, primăria din Tokyo a adoptat anul trecut o decizie care va permite o luptă mai activă împotriva tabagismului pasiv.

Textul interzice țigările în restaurante, indiferent de mărimea lor, dar permite instalarea, în anumite condiții, de spații închise pentru fumători, unde însă nu se servesc băuturi sau mâncare.

La nivel național, o nouă lege a fost votată, urmând a intra în vigoare anul viitor, dar este mai puțin severă, deoarece nu obligă restaurantele mici (sub 100 m2) să interzică fumatul, ceea ce înseamnă că 55% dintre restaurante vor fi de facto exceptate.