Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat marți că transmite premiul primit de la Grupul pentru Dialog Social disidentului anticomunist Iulius Filip și tuturor deținuților politic. Mutarea are loc în plin scandal generat de acuzațiile că, în calitate de președinte al comisiei de eliberare de la penitenciarul Aiud, funcție deținută înainte de 1989, Augustin Lazăr a refuzat eliberarea condiționată a lui Iulius Filip.

HotNews.roFoto: Hotnews

Augustin Lazăr mulțumește Grupului pentru Dialog Social pentru acordarea premiului GDS pe anul 2018, se declară onorat și spune că este "o recunoaștere a eforturilor și rezultatelor Parchetului General în lupta anticorupție, în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și în consolidarea statului de drept".

El transmite, printr-un comunicat de presă, că a decis să transmită premiul GDS "celor care - cu prețul vieții sau al unor suferințe inimaginabile - au făcut posibil ca astăzi noi să ne putem exprima liber, să trăim într-o societate democratică, să revenim acolo unde ne este locul, în Europa". Unul dintre deținuții politic cărora Lazăr le transmite acest premiu este Iulius Filip, pe care a fost acuzat că a refuzat să îl elibereze din Penitenciarul Aiud, la mijlocul anilor '80.

"Transmit acest premiu domnului Iulius Filip și tuturor dizidenților din cadrul Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România, o dată cu asigurările mele că astăzi Ministerul Public este o instituție care activează la cele mai înalte standarde profesionale. Folosesc acest prilej pentru a exprima încă o dată regretul pentru dramele și suferințele trăite de luptătorii anticomuniști, prin al căror curaj și sacrificiu a fost scrisă cea mai demnă pagină din istoria contemporană a României", transmite procurorul general, printr-un comunicat de presă.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat recent că a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr, după acuzațiile potrivit cărora ar fi făcut parte dintr-o comisie care la mijlocul anilor '80 a refuzat eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip.

Lazăr a reacționat prin comunicate de presă transmise de Ministerul Public și a catalogat drept grosolănii declarațiile potrivit cărora procurorul deschidea sau închidea pe cineva într-un penitenciar, acesta fiind atributul judecătorului. El a spus că regretă că drama disidentului Iulius Filip este folosită de cei ce vor să atace justiția.

În 9 aprilie, la o săptămână de la declanșarea scandalului, Augustin Lazăr a susținut o declarație de presă, spunând că mai multe instituții de presă i-au atribuit fapte pe care nu le-a făcut și i-au pus etichete pentru a-l decredibiliza. "Nu sunt ofițer, subofițer, agent sau colaborator al vreunui serviciu de informații", a afirmat Lazăr. El a mai susținut că aceste atacuri la adresa sa sunt determinate de depunerea candidaturii pentru al doilea mandat de procuror general. Legat de o posibilă demisie sau retragere a candidaturii pentru un nou mandat, procurorul general a susținut că nu ar fi în interesul societății. Procurorul general a declarat că nu are nicio emoție privind verificarea pe care CNSAS o face în cazul său, în urma acuzațiilor că ar fi refuzat să-l elibereze de două ori pe disidentul anticomunist Iulius Filip, el susținând că nu a fost și nu este ofițer al fostei Securități.

El a mai susținut că nu a instrumentat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist, el fiind procuror criminalist, iar participarea la comisia de liberări condiționate era o activitate suplimentară.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis revocarea lui Lazăr și chiar a făcut un apel către PNL să îl susțină în acest demers.

Mandatul lui Augustin Lazăr la șefia Parchetului General se încheie în 28 aprilie. Lazăr, pe care Tudorel Toader a încercat fără succes să îl revoce, a candidat pentru un nou mandat, însă a fost respins de ministrul Justiției.