​O tânără de 25 de ani care a suferit arsuri grave pe 50% din suprafața corpului și pe căile respiratorii în noaptea de duminică spre luni, în urma unui accident, nu poate fi tratată în niciun spital din România. Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat pentru HotNews.ro că "se caută soluții pentru ca tânăra să fie transferată în Belgia", iar tratamentul să fie suportat de Casa de Asigurări, însă nu au putut preciza când se va face transferul. Familia tinerei a demarat o campanie de strângere de donații și intenționa, inițial, să o transfere în Olanda. Mădălina Neculai este internată, în acest moment, la Spitalul Județean din Constanța, care nu are condiții de siguranță pentru a îngriji pacienți mari arși.

Madalina NeculaiFoto: Arhiva personala

UPDATE: Mădălina Neculai va fi transferată în Belgia. A fost emis formularul E112, iar Departamentul pentru Situații de Urgență a preluat pacienta pentru transfer, anunță Ministerul Sănătății.

Mădălina Neculai are 25 de ani, este din Tulcea și are arsuri grave pe aproape jumătate din suprafața corpului, iar căile respiratorii sunt grav afectate. Reprezentanții Spitalului Județean din Constanța spun că starea tinerei este foarte gravă, ea fiind intubată.

Tânăra a suferit arsuri grave în noaptea de duminică spre luni, în timp ce se afla pe pontonul din comuna tulceană Sfântu Gheorghe, care a luat foc. Imediat după accident, ea a fost transportată cu barca la Murighiol, iar apoi, la Spitalul Județean din Tulcea.

În cursul zilei de luni s-a încercat transferul ei la un spital din țară unde să aibă condiții cât mai bune pentru a fi tratată. Luni după-amiază, ea a fost urcată într-un elicopter pentru a fi transportată la Timișoara, însă elicopterul a fost, în cele din urmă, întors din drum. Mădălina a fost internată luni la Spitalul Județean din Constanța, care nu are condiții de siguranță pentru a trata pacienți mari arși.

"Mădălina este o fată de doar 25 de ani, o fată plină de viață care avea planuri de viitor ca fiecare dintre noi! Din pacate, în noaptea de duminică spre luni, Mădălina a suferit un accident grav, având arsuri pe 50% din suprafața corpului și căile respiratorii grav afectate. Mădălina a fost transportată inițial la spitalul județean Tulcea, urmând să fie transportată în decursul zilei de astăzi la Timișoara (ieri - n.red.)... dar lucrurile nu au fost tocmai în favoarea ei și din cauza unei defectiuni sau a vremii (nici noi nu știm) elicopterul s-a întors din drum, Mădălina fiind transportată la Spitalul Judetean Constanța... după cum știm, din păcate, în spitalele din România nu avem parte de cele mai bune condiții, mai ales pentru pacienții cu arsuri foarte grave cum este în cazul Mădălinei. Tocmai de aceea, familia a decis să fie trimisă la un spital din Olanda, unde poate fi tratată corespunzător", a scris familia Mădălinei, pe pagina de Facebook Din suflet pentru Mădă, unde se strâng donații pentru ca tânăra să poată fi transferată la un spital din Olanda.

Contul unde se pot face donații pentru Mădălina este DE73130500001040764807, pe numele Bogdan Neculai (fratele Mădălinei Neculai).

  • România, la 3 ani și jumătate după Colectiv: Niciun spital din țară nu poate îngriji pacienți cu arsuri grave

România nu are, la 3 ani și jumătate de la incendiul din clubul Colectiv, condiții pentru a trata nici măcar un singur pacient "mare ars", au explicat chiar medicii care se lovesc de astfel de cazuri, pentru HotNews.ro. Cheia problemei: lipsa de infrastructură care să permită izolarea perfectă a acestor pacienți, în lipsa căreia orice renovare/dotare sunt insuficiente. Singura soluție realistă pentru marii arși rămâne, în acest moment, transferul la spitale din străinătate. Acesta este și unul dintre puținele lucruri care s-au schimbat după Colectiv: atitudinea față de ei. În ultimul an, ministrul Sorina Pintea a aprobat rapid, în câteva cazuri foarte grave, transferul în afara țării.

În spitalele din România se găsesc doar 13 paturi performante pentru pacienții arși, dar care nu îndeplinesc toate condițiile de siguranță pentru tratarea pacienților mari arși din cauza structurii spitalelor - pacienții arși ar trebui complet izolați și tratați in saloane individuale, pentru a fi complet în siguranță, lucru care nu se întâmplă în acest moment în țara noastră. Cele 13 paturi performante sunt împărțite astfel: 6 la Spitalul Floreasca din București, 5 la Spitalul de Arși din București și două la Spitalul Județean din Brașov, cumpărate de medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă, în urma unei donații făcute de o companie.

Mădălina Neculai nu a putut fi tratată la niciunul dintre cele 3 spitale din România unde se găsesc cele 13 paturi performante pentru pacienți arși - Spitalul Floreasca, Spitalul de Arși din București și Spitalul Județean din Brașov - din cauză că aceste paturi erau deja ocupate de alți pacienți.

De ce România nu are, la 3 ani și jumătate de la incendiul din clubul Colectiv, condiții pentru a îngriji niciun pacient mare ars? Citește aici un amplu material HotNews.ro: