Traian Băsescu a declarat, luni seară, la realitatea TV, că Liviu Dragnea a atras partidul într-un scandal prin modificările aduse în domeniul justiției, unul care a dobândit dimensiuni europene, însă pe de altă parte Frans Timmermans „călărește România” și pentru că este candidat la șefia Comisiei Europene, citează Mediafax.

Traian BasescuFoto: Agerpres (editat)

„Pe o parte Europa este revoltată, pe de altă parte fiind, și aici nu vreau să fiu lipit de Dragnea, dar este clar că suntem și într-o campanie în care Timmermans candidează pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, în locul lui Jean-Claude Juncker, drept pentru care trebuie să se arate foarte exigent și pe fondul erorilor interne, călărește fără niciun fel de ezitare, Polonia, Ungaria și în ultima vreme și România. Eu nu știu de ce nu călărește puțin Italia, spre exemplu”, a afirmat Traian Băsescu, luni seară, la Realitatea TV.

Fostul președinte a adăugat că este foarte periculos faptul că Liviu Dragnea nu face pasul înapoi în ceea ce privește justiția.

„Hai să ne rezolvăm problemele aici , la noi acasă, prin rațiune și rațiunea era pasul domnului Dragnea de acum doi ani, nu de ieri sau azi sau mâine, că se apropie termenul de judecată. E foarte periculos, pentru că a tras partidul într-un scandal personal. De asta scandalul a dobândit dimensiuni europene, până la urmă, pentru că el a pus o armată întreagă de oameni din partid să facă o politică de afectare a legilor care vizează fapte penale în favoarea lui. Deci noi modificăm legi pentru un om. Aici însă și fac o paranteză, eu am depășit demult vârsta sau lipsa de experiență a începutului de om politic, de aceea chiar dacă multora nu le convin cele ce le spun, eu le spun pentru că le cred”, a explicat Băsescu.

Europarlamentarii au dezbătut, la Strasbourg, alături de Comisia Europeană, situația respectării principiilor statului de drept în România.

Pe 3 aprilie, președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker și alți reprezentanți ai CE s-au reunit la Bruxelles, în ședința Colegiului Comisarilor, pentru a discuta despre situația statului de drept în România.

Ulterior întrunirii oficialilor europeni, Frans Timmemans a susținut o conferință de presă în care a avertizat Guvernul de la București să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar, menționând că a avut numeroase discuții cu premeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

Pe 13 noiembrie 2018, Parlamentul European a adoptat un proiect de rezoluţie, elaborat de Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), prin care exprima preocuparea privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România.