În prezența a peste o mie de persoane, la câțiva kilometri de Suceava a fost inaugurat astăzi, simbolic, primul și singurul metru de autostradă din Moldova, construit de antreprenorul Ștefan Mandachi. "Eu n-am trăit niciodată un asemenea moment de solidaritate. Avem o șansă unică să restartăm România", li s-a adresat Mandachi oamenilor. "Eu vreau autostradă, eu vreau o Românie unită", a strigat suceveanul, răspunsul mulțimii fiind: "Șî eu". Mii de oameni din toată țara s-au alăturat inițiativei, iar de la ora 15.00 au oprit lucrul preț de 15 minute. Au fost proteste pentru construirea de autostrăzi în Capitală, în Piața Universității și Piața Victoriei, la Iași, Sibiu sau Cluj.

Manifestul de la metrul de autostrada din MoldovaFoto: Captura de ecran

LIVE VIDEO:

17:40 Și orașul Piatra Neamț a fost paralizat total în centrul orașului, și pe multe străzi, timp de 15 minute de la ora 15, potrivit cotidianului local vestea.net.

15:20 Ștefan Mandachi li se adresează sutelor de oameni adunați: "Eu n-am trăit niciodată un asemenea moment de solidaritate. Avem o șansă unică să restartăm România".

"Nu voi face politică, îmi voi duce drumul înainte. Idealul meu este să fac autostradă. Vrem să se construiască autostrăzi cu aceeași viteză ca în China sau Germania", a adăugat el.

El a spus, de asemenea, că nu a intenționat "nicio secundă să-și facă reclamă", așa cum a fost acuzat, și că a construit acest metru de autostradă din disperare.

"Acesta nu este protestul lui Mandachi, este protestul lui Gheorghe, Vasile, Ion, Corina, și așa mai departe. NU mai este manifestul meu. Vreau să fim mândri că suntem moldoveni. Am dus șî eu-ul nostru în toată România. (..) este manifestul României. Haideți să facem din acest manifest momentul zero, să restartăm România", a afirmat bucovineanul.

"Eu vreau autostradă, eu vreau o Românie unită", a strigat Mandachi, răspunsul sutelor de oameni fiind: Șî eu".

15:20 Protest și la Cluj

15:15 Trafic oprit în Piața Victoriei, unde oamenii traversează repetat strada, pe trecerea de pietoni spre Muzeul Antipa

15:13 Protest și la Galați, cu oprirea circulației

15:12 Imagine din dronă la Suceava:

15:08 Câteva zeci de persoane protestează și în centrul Sibiului

15:07 La

Iași, peste 1.000 de oameni participă la protestul #șîeu

Asociația Moldova vrea Autostrada s-a alăturat demersului inițiat de omul de afaceri Ștefan Mandachi și a organizat o mişcare de protest în faţa Palatului Culturii din Iaşi. Peste o mie de ieşeni s-au strâns la capătul pietonalului dinspre Palat pentru a participa la protestul “#șîeu”, început la ora 15 şi care a durat 15 minute.

De asemenea, pe drumurile din oraş şi judeţ, şoferii ieşeni s-au oprit la ora 15.00 pe marginea drumului timp de un sfert de oră. În acelaşi interal de timp, zeci de companii din Iaşi şi-au întrerupt activitatea, scrie Ziarul de Iași.

15:04 Aproape 100 de persoane sunt în Piața Victoriei din București

14:58 Protest #șîeu în București, la Universitate. Cîteva sute de persoane, în majoritate studenți, sunt pe trotuarul din fața clădirii Universității.

Studenții au făcut un cerc și au cântat imnul. Un troleibuz a claxonat puternic în uralele tinerilor.

14:40 Noi imagini de la fața locului publicate de jurnalista suceveană Oana Șlemco:

14:35 Imagini de la fața locului. Sute de mașini parcate de-o parte și de alta a DN2/E85 în zona „metrului de autostradă”. Traficul în zonă deja se desfășoară cu greutate.

Campania "România vrea autostrăzi", care îndeamnă la 15 minute de grevă generală, de la ora 15.00, a crescut de la zi la zi și acum cuprinde companii, primari, oameni de afaceri, școli, asociații, sindicate, magazine și ONG-uri.

Ideea îi aparține antreprenorului sucevean Ștefan Mandachi. El a construit în mod simbolic primul și singurul metru de autostradă în Moldova, pentru care a cheltuit 4.500 de euro și care va fi inaugurat în timpul protestului de 15 minute.

În București, cei care vor să se alăture protestului sunt chemați în Piața Universității, de la ora 15.00. Apelul a fost făcut de Uniunea Studenţilor din România şi Forumul Tinerilor din România, care au anunțat că se alătură iniţiativei omului de afaceri Ștefan Mandachi și că la ora 15.00 vor forma o autostradă umană.

Și în fața Ministerului Finanțelor este anunțat protest, de la ora 15.00.

Toate evenimentele sunt promovate sub hastagul #șîeu.