Un atacator a ucis 49 de de oameni și a rănit peste 40 în timpul rugăciunilor vineri de la două moschei din Noua Zeelandă în cadrul celui mai grav incident de acest fel din istoria țării. Alte trei persoane au fost arestate în primele momente, dar se pare că Brenton Tarrant, un australian de 28 de ani, a acționat singur. Premierul Jacinda Ardern a spus că atacul a fost unul terorist. Bărbatul a transmis o parte a masacrului de la o moschee din Christchurch live, pe Facebook, totul arătând ca într-un joc de acțiune. El publicase anterior un ”manifest” în care acuza migranții că sunt ”invadatori” și spunea că plănuia atacul de doi ani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Principalele informații de vineri, LIVETEXT:

16.02 În ”manifestul” publicat înainte de atac, australianul a făcut o listă cu trei ”inamici de rang înalt” pe care îi acuză că sunt dușmani ai țărilor europene: ”Kill Angela Merkel, Kill Erdogan, Kill Sadiq Khan”.

15.41 Site-ul The Mirror nu ar fi trebuit să prezinte imagini filmate de atacatorul din Christchurch, spune editorul grupului media din care face parte publicația: ”Nu respectă politica noastră privind clipurile de propagandă teroristă”. Clipul a fost șters de pe site-ul ziarului britanic. O purtătoare de cuvânt a Theresei May a cerut mass-media să elimine conținutul terorist de pe paginile lor web.

15.16 Civilii din Noua Zeelandă dețin aproximativ 1,2 milioane de arme de foc, potrivit unui raport din 2017, când populația țării era de 4,6 milioane de persoane. Astfel, numărul de arme la suta de cetățeni este mai mare decât în Australia, dar mult în urma SUA, unde există mai mult de o armă pe cap de locuitor. Noua Zeelandă nu interzice deținerea de arme semi-automate de asalt, iar cele mai multe arme se pot vinde legal pe internet. Orice persoană peste 16 ani cu o autorizație simplă poate deține oricâte puști fără a fi nevoit să le declare.

14.47 Ministrul de interne britanic Sajid Javid a declarat că Youtube, Google, Facebook și Twitter trebuie să facă mai mult pentru a opri extremismul de pe paginile lor: ”Asumați-vă și voi ceva. Destul este destul”.

14.13 Donald Trump a condamnat, pe Twitter, ”masacrul oribil” din Noua Zeelandă, iar Casa Albă a transmis un comunicat în care l-a calificat drept un ”feroce act de ură”.

13.40 Lideri politici și islamici din Asia și Orientul Mijlociu au condamnat atacul. ”Dau vina pentru creșterea acestor atacuri teroriste pe islamofobia de după 11 septembrie. 1,3 miliarde de musulmani sunt blamați la un loc pentru orice act terorist”, a declarat premierul pakistanez Imran Khan. Universitatea Al-Azhar, leagăn de 1.000 de ani pentru învățătura sunită, a spus că atentatul a ”violat sanctitatea caselor lui Dumnezeu”.

12.19Cine este Brenton Tarrant, atacatorul de vineri din Christchurch

11.26 Noua Zeelandă a fost pusă sub cel mai ridicat nivel de securitate. Suspecții arestați nu erau pe nicio listă a persoanelor ce trebuie supravegheate.

10.24 Comisarul de poliție Mike Bush a anunțat că bilanțul morților a crescut la 49. Cel puțin 41 au murit la una dintre moschei, șapte la alta, iar o persoană a decedat la spital. Bush a descris atacul drept ”foarte bine planificat”.

Un bărbat arestat a fost pus sub acuzare pentru crimă și va fi adus în fața unui judecător mâine. Unul dintre cei arestați s-ar putea să nju aibă nicio legătură cu atacurile. Ceilalți doi au fost arestați având pentru că aveau arme asupra lor și încă sun cercetați de poliție, a adăugat Bush.

10.05 Până acum, cea mai mai sângeroasă crimă în masă din Noua Zeelandă avusese loc în 1990, când un criminal singuratic a ucis 13 bărbați, femei și copii într-un atac ce a durat 24 de ore în sătucul de coastă Aramoana. El a fost împușcat mortal de poliție.

09.19 La spitalul din Christchurch sunt tratate 48 de persoane rănite în atentatele teroriste, 20 sunt în stare gravă. (NZ Herald)

09.03 Ardern a confirmat că în mașinile atacatorilor erau dispozitive explozive, dar nu a putut spune dacă ei plănuiau și un atac sinucigaș cu mașinile-capcană. Ea a făcut apel la oameni să nu mai distribuie nici clipul care arată cum s-a desfășurat unul dintre atacuri și nici manifestul unuia dintre atacatori.

08.49 Cetățeanul australian care a fost arestat ar fi postat online un document în care spune că a început să plănuiască atacurile acum doi ani. În documentul de de 16.500 de cuvinte el prezintă o ideologie de extremă-dreaptă și acuză imigrația ”non-europeană” din Occident. El scrie acolo că nu este afiliat niciunei grupări și nu intenționează să simtă remușcări pentru acțiunile sale. (BBC)

08.40 Momentul în care unul dintre atacatori este arestat:

08.29 Premierul Jacinda Ardern a declarat că 40 de oameni au murit, iar 20 sunt răniți după acest atac: ”Nu poate fi descris decât ca un atac terorist”. Dintre cele 40 de persoane ucise, 30 erau la moscheea Al Noor, iar 10 la cea din Linwood.

08.25 Unul dintre cei patru reținuți de forțele de ordine este australian, a declarat premierul australian Scott Morrison. ”Ca membri ai aceleași familii ca verii noștri australieni, jelim, suntem șocați, îngroziți, indignați și condamnăm total atacul de astăzi făcut de un terorist extremist de dreapta”.

08.11 Mai multe dispozitive explozive improvizate puse pe mașini din Christchurch au fost dezamorsate. / Comisarul de poliție Mike Pence a spus că cele patru arestări s-au făcut după ”acte de curaj absolut”

08.07 Al doilea atacator a deschis focul la o moschee din Linwood, o suburbie din Christchurch, potrivit publicației neo-zeelandeze stuff.co.nz, care scrie că numărul total al morților este de cel puțin 30.

07.58 Un martor care era la moscheea Al Noor a declarat presei că atacatorul era alb, blond și purta o cască și o vestă antiglonț. Imaginile care au circulat pe online înainte să fie șterse îl arată cum merge cu mașina la o moschee, intră în ea și începe să-i împuște la întâmplare pe cei dinăuntru.

Autoritățile au făcut apel la toate moscheile din țară să-și închidă porțile. Comisarul de poliție Mike Bush a cerut cetățenilor să evite, la acest moment, toate moscheile din țară. Locuitorilor din Christchurch le-a transmis: ”Încuiați ușile până vă spunem noi altceva”.

Se crede că un atacator a transmis în direct cel puțin unul dintre atacuri. Poliția a cerut ca oamenii să nu distribuie online imaginile ”tulburatoare”.

Printre răniți se află și copii, un martor ocular povestind că a ajutat o fetiță de 5 ani și pe tatăl ei, ambii împușcați de atacator.

Echipa de crichet a Bangladeshului a evitat la limită să fie prinsă într-unul dintre sângeroasele incidente. Autobuzul echipei tocmai se oprea la moscheea Al Noor când au început împușcăturile. Meciul amical ce urma să aibă loc împotriva echipei Noii Zeelande a fost anulat.

Facebook anunță că a șters imaginile realizate de atacator și conturile acestuia de Facebook și Instagram: