Vineri la ora 15.00 la câțiva kilometri de Suceava urmează a fi inaugurat simbolic primul (și singurul) metru de autostradă din Moldova. Ștefan Mandachi, omul de afaceri care a avut ideea, spune într-un interviu pentru HotNews.ro că și-ar dori ca zeci de mii de oameni să vină la inaugurarea din câmp și crede că orașul Suceava își va suspenda activitatea pentru un sfert de oră. ”Vrem să fie un protest pașnic, curat. Pace și armonie. Cu huiduiala nu s-a rezolvat nimic până acum. Nu avem autostrăzi prin huiduieli”, spune Mandachi care promite că va veni și cu alte idei, dacă nu se va construi autostrada către Moldova.

HotNews.roFoto: Hotnews

Omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi, deținătorul unui lanț de magazine de tip fast-food, a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova și îndeamnă la un protest de solidaritate de 15 minute pe data de 15 martie la ora 15. Acesta susține că va suspenda timp de un sfert de oră activitatea tuturor restaurantelor și hotelurilor sale.

Metrul de autostradă a fost construit în șapte ore de către 17 oameni, costul total fiind de 4.500 euro.

A fost postat și un imn al evenimentului, dar nu la fel de reușit ca și clipul inițial.

Organizatorii au anunțat că au obținut autorizația pentru protest, astfel că la fața locului vor fi jandarmi, polițiști, pompieri și echipaje de descarcerare. Metrul de autostradă se găsește la 8 km de centrul orașului Suceava, la 4-5 km de ieșirea din oraș și aproape de comuna numită Cumpărătura.

Cât de multă lume va veni la inaugurarea simbolică?

”Nu am de unde să știu, toată lumea mă întreabă asta, eu îmi doresc și îmi imaginez că vor fi zeci de mii de oameni. Polițiștii au făcut estimări, dar nu ni le-au spus. Mereu mii de oameni îmi spun că vor să vină, vor să vină. Eu, până nu văd oamenii aici și nu arunc o privire în câmp, nu mă pot ambala să dau o astfel de informație. Este o mobilizare senzațională în rândul românilor. Nu am mai văzut așa ceva”

Mandachi spune că foarte multe companii din Suceava și-au anunțat sprijinul ”Pentru 15 minute cred că toată Suceava își va suspenda activitatea. O pauză de un sfert de oră cred că își permite toată lumea

Clipul inițial, de la care a pornit totul

L-am întrebat pe Manadachi de ce consideră că NU și-au anunțat sprijinul companii mari care au cerut mereu autostrăzi ”Este o dilemă, nu-mi explic. Până în 4 martie, când am declanșat protestul, numai despre asta se vorbea (...) Nu este vorba să se ralieze unui manifest pe care l-am făcut eu, ci este deja o problemă de respect față de românii care manifestă pașnic pe data de 15 martie”.

L-am întrebat dacă nu i se pare o problemă faptul că pentru marile companii este o problemă oprirea totală a producției, chiar și pentru un sfert de oră. ”Întrebarea este foarte simplă; 15 minute este greu să oprești producția, dar când pierzi 200.000 de ore pe drumurile din România nu este o problemă?. Să nu fim luați de proști”, a replicat inițiatorul protestului.

Inaugurarea va fi transmisă live și se va tăia și o panglică. Vor fi distribuite și câteva mii de stegulețe cu mesajul ”șieu”

Sunt bineveniți polticienii la ceremonie, dacă vor veni? ”Eu mulțumesc din suflet politcienilor care s-au raliat demersului nostru. Ei nu s-au raliat în calitate de polticieni, ci în calitate de conducători în trafic. Sunt și ei bineveniți. orice român este binevenit, în calitate de cetățean și de șofer. Nu există interzis unui om la noi, la Suceava, atâta timp cât nu înjură, nu diluează mesajul și nu este violent. Vrem să fie un protest pașnic, curat. Pace și armonie. Cu huiduiala nu s-a rezolvat nimic până acum. Nu avem autostrăzi prin huiduieli”.

Se așteapta ca după nebunia creată să aibă mai multe controale la firmele sale? ”Cum aș putea să cuantific asta? Eu mi-am pus problema înainte de a lansa clipul, nu îmi pun acum problema că acum vor veni fiindcă s-a creat o astfel de isterie națională. M-am așteptat din prima, mi-am asumat consecințele și poate să vină orice control din lumea asta la firmele mele. Nici nu mă aștept la mai multe controale sau mai puține, ci mă aștept să avem autostradă la Suceava și acesta este obiectivul pentru care voi face tot ce pot. Cu orice preț”

Crede Ștefan Mandachi că va ajuta în vreun fel această mișcare în grăbirea construcției de autostrăzi. ”Dacă nu vor face, eu nu mă voi opri, iar dacă vor face, abia atunci mă voi opri. Important este ca mesajul să se răspândească și cât mai mulți români să fie solidari. Semnalul de alarmă va fi atât de sonor, doar în raport cu numărul de oameni care vor veni. Trebuie să fim foarte mulți și să manifestăm pașnic. cei care manifestă violent nu sunt în tiparul manifestului nostru, nu sunt în perimetrul lui”.

De ce autorizații a fost nevoie pentru metrul de autostradă? Un certificat de urbanism prin care s-a solictat autorizația de construcție. ”S-au dat avize prin negație fiindcă era vorba de o platformă betonată fără fundație, era la 50 de metri de drum, nu ne trebuiau avize nici de la drumuri, s-a dat practic un aviz negativ, s-a dat apoi autorizație și s-a rezolvat problema. A fost preluată o neînțelegere în presă, dar primarul a ieșit, a explicat că totul este în regulă și că va susține demersul”

Mandachi a explicat că ”primul și singurul metru de autostradă din Moldova” este construit pe terenul proprietate privată deținut de el , achiziționat în anul 2014. El a spus că există toată documentația necesară acestui demers: Aviz de urbanism, Avize negație de la mediu și drumuri, emise DRDP Iași, Aviz negație emis de Inspectoratul de Poliție Județean Suceava Serviciul Rutier. Documente care atestă că, datorită amplasării, nu sunt necesare autorizații de la aceste entități. Autorizație de construcție.

Au promis că vor veni și români din străinătate, dar tot infrastructura deficitară le va sta în cale ”Asta este problema, fiindcă dacă vii din Germania faci 10 ore până la Oradea, iar până la Suceava mai faci încă 12 ore”.

Mai jos puteți vedea amplasamentul terenului unde se găsește metru de autostradă, pe teritoriul comunei Cumpărătura, la câțiva kilometri de Suceava. Numele inedit al localității se leagă de faptul că o parte dintre locuitorii din satul Bosanci au cumpărat terenurile pe care se află actualul sat Cumpărătura de la proprietarul lor, prințul Mihail Sturdza (1886-1980). După cumpărarea terenului, o parte dintre bosănceni s-au așezat acolo și au construit case de locuit, iar localitatea a primit denumirea de Cumpărătura.