NASA a dat vineri ultimele aprobări companiei SpaceX, a antreprenorului miliardar Elon Musk, pentru a efectua primul său zbor de testare a unei nou proiectate capsule fără pilot, către Stația Spațială Internațională, pe 2 martie, conform Reuters.

Capsula Dragon a SpaceXFoto: Agerpres/AP

Aprobarea a eliminat un obstacol-cheie pentru SpaceX în încercarea de a ajutaNASA să reînvie programul american de zbor spațial uman, care a stagnat de când misiunile navetelor spațiale s-au încheiat în 2011.

NASA a acordat SpaceX 2.6 miliarde de dolari iar rivalului aerian Boeing Co 4.2 miliarde de dolari, pentru a construi sisteme separate de lansare a rachetelor și capsulelor pentru a transporta astronauții SUA către și dinspre stația spațială, un laborator de cercetare orbitală care zboară la 402 km deasupra Pământului.

"În urma unei zile întregi de briefing-uri și discuții, NASA și SpaceX continuă planurile de a efectua primul zbor de testare fără echipaj al Crew Dragon într-o misiune către Stația Spațială Internațională", a declarat NASA într-un comunicat anunțând decizia sa.