Uneori, statului îi este permis să intervină, prin organele abilitate, în anumite limite, cu mijloace care pot duce la restricționarea drepturilor fundamentale. Asemenea mijloace sunt și perchezițiile simple (de exemplu, perchezițiile corporale din aeroporturi), inspecțiile derulate în proceduri administrative (dreptul concurenței, protecția datelor cu caracter personal) sau percheziții desfășurate într-un proces penal (percheziții corporale, ale vehiculelor, informatice sau domiciliare).

Amalia Gogoci, Andrei CroitoruFoto: Botezatu si Asociatii

Toate aceste activități sunt permise însă numai pentru motive clar determinate și numai dacă organele statului acționează în limitele legale. Ne oprim mai jos asupra perchezițiilor din procesul penal, în special asupra percheziției domiciliare sau a sediului unei societăți.

Fie că sunteți vizați de o percheziție domiciliară, fie vă aflați într-un spațiu în care se desfășoară o percheziție, puteți fi personal afectați cu privire la viața privată, secretul comunicațiilor și libertatea de mișcare. În experiența noastră practică, am constatat, însă, că limitele pe care autoritățile trebuie să le respecte în timpul percheziției sunt prea puțin cunoscute și acestora nu li se acordă suficientă importanță, deși această activitate poate afecta chiar libertatea persoanei vizate.

Ce poate face Poliția?

În primul rând, anchetatorul trebuie să obțină un mandat de percheziție, care poate fi emis doar de un judecător și care trebuie să aibă la bază motive suficiente pentru a justifica intruziunea în viața personală sau în activitatea societății. De exemplu, o suspiciune că în locul percheziționat se află o probă a unei infracțiuni sau o persoană cercetată penal.

După obținerea mandatului, poliția poate intra în spațiul vizat și căuta obiectele, documentele sau persoanele la care se referă mandatul. Uneori, percheziția poate depăși limitele prevăzute în mandat, putând fi extinsă și în alte spații ori cu privire la alte obiecte care pot constitui probe sau care sunt interzise. De exemplu, într-un dosar de evaziune, se observă că arhiva contabilă a fost mutată în subsolul unei clădiri cu mai multe etaje, iar mandatul se referea doar la etajul la care societatea avea birourile. Sau, deși percheziția viza anumite documente, se constată că în spațiul respectiv există bunuri de contrabandă.

Poliția poate intra și fără mandat dacă, de exemplu, este pus în executare un mandat de arestare sau pentru apărarea securității naționale.

Ce poate sau nu poate face persoana percheziționată?

Pe toată durata percheziției trebuie păstrată o atitudine calmă, cooperantă și este, în anumite limite, recomandată facilitarea activității polițiștilor pentru a reduce timpul pe care aceștia îl petrec în spațiul percheziționat. Un drept important este acela de a fi asistat de un avocat pe parcursul desfășurării percheziției. Prin urmare, persoana percheziționată sau persoana desemnată pentru interacțiunea cu organele de urmărire penală, în cazul unei companii, trebuie să contacteze imediat un avocat și să invoce respectuos dreptul legal de a amâna începerea percheziției până la sosirea avocatului (termenul legal este de 2 ore).

Care este rolul avocatului în timpul percheziției?

Când o percheziție este nelegală, probele obținute pot fi excluse din dosar. Avocatul trebuie să se asigure că formulează obiecțiunile necesare pentru ca doar probele obținute în mod legal să fie folosite în procesul penal, iar prin percheziție să nu fie încălcate drepturi. Avocatul poate sesiza ridicarea unor obiecte nevizate de mandat și pentru care nu s-a extins percheziția și poate cere consemnarea ridicării în procesul-verbal de percheziție.

Cum se poate reduce riscul de încălcare a drepturilor?

Întrucât percheziția este, prin natura sa, imprevizibilă, sunt vitale timpul și calitatea reacției în caz de percheziție. Pentru a asigura ca acest lucru se poate întâmpla în mod eficient, avocații de la Botezatu & Asociații | TheCounsel au lansat recent aplicația mobilă White Collar ce poate fi descărcată accesând AppStore sauGooglePlay.

Aplicația este gratuită și oferă utilizatorilor un rezumat al informațiilor necesare înainte, în timpul și după o percheziție. În plus, aceasta dispune de un modul GPS care permite localizarea avocatului și estimarea timpului în care acesta va ajunge la locul percheziționat, iar prin simpla apăsare a butonului YourRedButton, unul din avocații specializați în White Collar Crime poate fi contactat imediat și ajunge la client în cel mai scurt timp pentru a asigura asistența necesară la locul percheziției.

Aplicația White Collar - TheCounsel