Lungmetrajul "Synonymes" ("Synonyms"), al regizorului israelian Nadav Lapid, despre un tânăr fost soldat israelian care fuge la Paris, a câştigat sâmbătă Ursul de Aur, fiind desemnat cel mai bun film din competiţia oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, informează Agerpres.

Festivalul de film de la BerlinFoto: berlinale.de

La primirea premiului, Nadav Lapid - primul regizor israelian recompensat cu cel mai important premiu al Berlinalei - a declarat că acest film autobiografic ar putea provoca "un scandal în Israel". Însă, a adăugat el, "sper ca oamenii să poată înţelege că furia, ostilitatea, ura şi dispreţul intervin doar între fraţi şi surori, atunci când există un ataşament solid şi emoţii puternice".

Marele Premiu al Juriului a revenit peliculei "Grâce a Dieu" ("By the Grace of God"), a regizorului francez François Ozon, o dramă despre abuzurile sexuale comise de membri ai clerului asupra unor minori, în timp ce ursul Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a fost acordat cineastei germane Angela Schanelec pentru "Ich war zuhause, aber"("I Was at Home, But").

În ceea ce priveşte cele mai bune interpretări, Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă i-a fost decernat actriţei chineze Yong Mei, iar cel pentru cel mai bun actor lui Wang Jingchun pentru rolurile acestora din saga de familie "Di jiu tian chang" ("So Long, My Son"), de regizorul chinez Wang Xiaoshuai, unde cei doi dau viaţă unui cuplu care înfruntă vicisitudinile vieţii în China după haosul provocat de Revoluţia Culturală.

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu le-a fost acordat lui Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi şi Roberto Saviano pentru "La paranza dei bambini" (Piranhas), de Claudio Giovannesi.

  • Scurtmetrajul "Blue Boy", cu doi români în echipa de producţie, recompensat cu Ursul de Argint

Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj a revenit peliculei "Umbra", de Florian Fischer şi Johannes Krel, în timp ce "Blue Boy", produs de argentinianul Manuel Abramovich, cu românii Cătălin Cristuţiu, în calitate de editor de film, şi Bogdan Georgescu, în calitate de producător creativ, a fost recompensat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj.

De asemenea, pelicula "Oray", de Mehmet Akif Büyükatalay, a primit premiul pentru cel mai bun film de debut.

Şaisprezece filme au concurat la această ediţie pentru trofeul suprem al Berlinalei - Ursul de Aur, şapte dintre acestea fiind regizate de femei, inclusiv pelicula "The Kindness of Strangers", de Lone Scherfig, care a deschis festivalul pe 7 februarie.

Juriul internaţional al ediţiei de anul acesta a Berlinalei a fost prezidat de actriţa franceză Juliette Binoche, căreia i s-au alăturat criticul de film american Justin Chang, actriţa germană Sandra Huller, regizorul chilian Sebastian Lelio, curatorul de film al Muzeului de Artă din New York, Rajendra Roy, şi actriţa şi producătoarea britanică Trudie Styler.

În 2018, Ursul de Aur pentru cel mai bun film i-a revenit lungmetrajului "Nu mă atinge-mă ("Touch me not"), al regizoarei românce Adina Pintilie, care a fost recompensată şi cu trofeul pentru cel mai bun film de debut.