Coreea de Nord a continuat să producă arme nucleare, în ciuda negocierilor de denuclearizare purtate cu SUA. Siegfried Hecker, fostul director al Laboratorului Național de Armament Los Alamos, a declarat că, deși intensitatea producției a scăzut considerabil, numărul focoaselor nucleare produse în Coreea de Nord a crescut cu 7 unități în 2018, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În 2017, echipa condusă de Hecker a estimat anvergura arsenalului Coreei de Nord la 30 de focoase nucleare, numărul crescând în momentul actual până la 37. Anul trecut, Departamentul de Informații pentru Apărare al SUA (Defense Intelligence Agency) a aproximat un maximum de 50 de arme nucleare.

Totodată, spune fostul director, amenințarea pe care o reprezintă în momentul de față regimul lui Kim Jong Un s-a micșorat față de sfârșitul lui 2017. Deși aparatura de producție de uraniu și plutoniu (materialele principale pentru producția ogivelor nucleare) a fost păstrată și în 2018, autoritățile de la Phenian au încetat testările rachetelor transatlantice, în urmă tratativelor purtate de Coreea de Nord cu administrația Trump. " (...) pericolul nu depinde numai de combustibilii nucleari, ci și de proiectarea, testarea și funcționarea rachetelor. Când testele nucleare s-au încheiat, aceste primejdii s-au estompat", a continuat Hecker.

Mai mult, purtătorul de cuvânt pentru relațiile nord-coreene, Stephen Biegun, a purtat discuții 3 zile la Phenian pentru a pregăti un al doilea summit Donald Trump - Kim Jong-Un, care ar putea avea loc pe 27-28 februarie. Administrația Trump asigură populația Statelor Unite că amenințarea unui atac transatlantic din partea Phenianului este foarte redusă.