Premiile sindicatului producătorilor americani (PGA) au onorat, sâmbătă seara, pelicula ”Green Book” cu premiul dedicat producțiilor de cinema, transformând pelicula biografică într-un favorit pentru premiile Oscar de luna viitoare, arată Variety, citată de Mediafax.

Afis Green BookFoto: Universal Pictures

Pelicula ”Green Book” a primit distincția pentru cel mai bun film la cea de-a 30-a ediție a premiilor pe care le acordă sindicatul producătorilor americani. Filmul care îi are în rolurile principale pe Viggo Mortensen și Mahershala Ali a primit Premiul ”Darryl F. Zanuck” pentru o producție de marcă destinată sălilor de cinema. Nominalizate au mai fost peliculele “Black Panther”, “BlacKkKlansman”, “Bohemian Rhapsody”, “The Favourite”, “A Quiet Place”, “Roma”, “A Star Is Born” și “Vice”.

”Green Book” a fost premiat și la Globurile de Aur pentru categoria rezervată peliculelor muzicale sau comedii. Aceste distincții au transformat filmul într-un favorit și pentru premiile Oscar.

În 29 de ani, nu mai puțin de 20 filme de la PGA s-au regăsit în lista câștigătorilor de Oscar. În ultimii ani, lucrurile au stat altfel pentru câștigătorii distincțiilor PGA ”La La Land”, în 2016 și ”Brokerii apocalipsei/ The Big Short”, în 2015, care au pierdut la Oscaruri în fața producțiilor ”La lumina lunii/ Moonlight” și ”Spotlight”.

Și animația ”Omul-Păianjen: În lumea păianjenului/ Spider-Man: Into the Spider-Verse” a continuat linia de succes deschisă la Globurile de Aur, câștigând în fața super-producției ”Incredibles 2”.

La categoria documentare, trofeul a mers la ”Won’t You Be My Neighbor?”, care a învins producții ca povestea tripleților din ”Three Identical Strangers” și ”Free Solo”, de la National Geographic.

Dintre serialele de televiziune, ”Americanii/ The Americans” a câștigat trofeul pentru dramă, după ce a fost premiat și la Globurile de Aur, în fața unor nominalizați ca “Better Call Saul”, “Ozark”, “This Is Us” și a câștigătorului de anul trecut, “Povestea slujitoarei/ The Handmaid’s Tale”.

Seria ”The Marvelous Mrs. Maisel” a adăugat premiilor câștigate la Emmy și Globurile de Aur și o a doua statuetă ”Danny Thomas” pentru comedie, primită al doilea an la rând. De data aceasta, serialele nominalizate care au pierdut au fost “Atlanta,” “Barry,” “Glow” și “The Good Place”.

Producția lui Jerry Seinfeld, ”Comedians in Cars Getting Coffee”, a plecat cu premiul pentru format scurt, iar sezonul 48 din ”Sesame Street” s-a ales cu premiul pentru producții tv destinate copiilor.

Printre premianți s-a numărat și Jane Fonda, care a ridicat premiul ”Stanley Kramer” pentru activism și acțiuni umanitare.

Al cincilea sezon al emisiunii “Last Week Tonight with John Oliver” a fost câștigătorul trofeului pentru divertisment live și talk-show. Dintre serialele cu număr limitat de episoade, “The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story” a primit premiul ”David L. Wolper”.

“Fahrenheit 451” a fost filmul de televiziune premiat iar sezonul 10 din “RuPaul’s Drag Race” a fost premiantul secțiunii rezervate emisiunilor-concurs și jocurilor pentru televiziune.

Distincția rezervată producțiilor de televiziune a mers la “Anthony Bourdain: Parts Unknown”. Emisiunea a câștigat astfel al doilea trofeu PGA, primul fiind acordat în 2014. De atunci, producția a fost nominalizată în fiecare an, câștigând din nou, abia acum, cu ultimul sezon pe care realizatorul a apucat să îl realizeze înaintea sinuciderii din luna iunie.

Bradley Cooper a prezentat trofeul Milesone pentru președintele grupului Warner Bros., Toby Emmerich. “Ce mă impresionează pe mine cel mai tare la tine e că, de câte ori ajungi la New York, stai la mama ta”, a spus actorul despre producătorul în vârstă de 55 de ani.

Sindicatul producătorilor americani, Producers Guild of America, numără 8.200 de membri și premiile pe care le acordă anual sunt considerate una dintre cele mai serioase surse de previziuni pentru dinamica premiilor Oscar. Cea de-a 30-a ediție a Premilor PGA a avut loc sâmbătă seara la hotelul Beverly Hilton din Los Angeles.