Germania ia în calcul introducerea unor cerințe de securitate mai stricte, care ar putea împiedica utilizarea produselor Huawei la realizarea rețelelor 5G, potrivit unor surse BBC. Ministerul de Interne al Germaniei a declarat anterior că se opune ideii de a interzice accesul anumitor producători de echipamente la realizarea rețelelor 5G, dar, potrivit surselor BBC, ar căuta modalități de a bloca echipamentele producătorului Huawei, care a negat vehement că ar spiona pentru China.

Sediul HuaweiFoto: AGERPRES

Justiția americană a deschis recent o anchetă penală împotriva Huawei sub bănuiala că grupul chinez ar fi furat tehnologie de la rivalii americani, potrivit Wall Street Journal, iar conducerea Huawei neagă vehement că ar spiona pentru China și susține că este o victimă a războiului economic sino-american.

Într-o declarație oficială, Huawei a spus că nu vede "nici un motiv rațional pentru care ar trebui să fie exclusă de la construirea infrastructurii 5G în Germania sau în oricare altă țară din lume".

Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă au blocat toate firmele locale de la utilizarea Huawei pentru a furniza tehnologia pentru rețelele de generație următoare de generație 5G. Marea Britanie și-a exprimat îngrijorarea față de Huawei, iar Canada își reexaminează relația cu firma, scrie BBC.

Luna trecuta, BT a declarat ca nu va folosi echipamentele Huawei pentru rețeaua sa de telefonie mobila 5G, atunci când va fi lansată in Marea Britanie.

În România, Ministerul Comunicațiilor a lansat un proces de consultare interinstituțională în vederea reunirii tuturor informaţiilor relevante de care dispun autorităţile statului român pe subiectul Huawei, potrivit precizărilor transmise luna trecută de Minister la solicitarea HotNews.ro.

În solicitarea către Ministerul Comunicațiilor, condus de Alexandru Petrescu, HotNews.ro a amintit că România, aliat NATO și țară gazdă a bazei militare de la Deveselu, a semnat în noiembrie 2013 un Memorandum cu firma chineză Huawei, prin care Ministerul Comunicațiilor preciza că Ministerul Comunicațiilor va veni în întâmpinarea Huawei în vederea participării la construcția Sistemului de Informații și Comunicații Național, Sistemului de Monitorizare și Supraveghere a Traficului, proiectelor de tip Guvernare Electronica (E-Government), proiectelor de tip Oraș Inteligent (Smart City) și Rețelei Naționale de Bandă Largă dezvoltate de către Guvernul României".

Mai mult, Ministerul Comunicațiilor se obliga să ofere sprijin "în vederea inițierii proiectului de Rețea Integrată a Transelectrica al cărui memorandum de Ințelegere a fost semnat la Beijing la data de 6 septembrie 2012".

În România marii operatori Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS și-au construit rețelele de ultimă generație și cu echipamente Huawei, iar anul viitor va avea loc licitația 5G.

Ministerul Comunicațiilor nu a mai furnizat alte detalii pe această temă până la acest moment.