​Blocajul parţial al administraţiei americane, generat de cererea președintelui Donald Trump ca membrii Congresului să aprobe 5.7 miliarde de dolari pentru finanțarea zidului de la graniția cu Mexicul, a intrat în a 22-a zi, fiind cel mai lung "shutdown" din istoria Statelor Unite și fără perspectiva de a se încheia prea curând, transmite Reuters.

Donald TrumpFoto: Flikr

Trump a avertizat că această criză s-ar putea prelungi și a dat vina pe democrații care dețin majoritatea în Camera Reprezentanților.

"Ei sunt cei care opun rezistență. Ar dura 15 minute să ajungem la o înțelegere și toată lumea s-ar putea întoarce la muncă”, a susținut Trump, sâmbătă seara, într-un interviu pentru Fox News.

Partidul Democrat a respins cererea lui Trump. În replică, liderul de la Casa Albă a respins orice alt compromis care ar fi putut debloca politic adoptarea de către Congres a legilor bugetului, care ar fi permis alocarea de fonduri către autorităţile publice şi implicit încheierea blocajului.

Congresul îşi va relua lucrările luni. Pe de altă parte, Trump ia în calcul declararea stării de urgență care ar pune capăt blocajului și i-ar da posibilitatea să obțină finanțarea zidului fără să mai abă nevoie de aprobarea Congresului.

Cu toate acestea, el a spus în interviul de la Fox News că așteaptă ca democrații să acționeze. "Vreau să le dau încă o șansă să văd dacă sunt capabili să acționeze cu responsabilitate”, a spus Trump, susținând că situația de la granița de sud este ”o criză umanitară”.

”Ei cred că asta este politică. E o politică proastă, în opinia mea. Țara asta vrea să aibă protecție la graniță”, a insistat el.

Angajaţii federali nu şi-au încasat plata săptămânală, conform practicii uzuale în Statele Unite. Printre cei 800.000 de funcţionari afectaţi sunt controlorii de trafic aerian şi agenţii de securitate din aeroporturi.

Unii dintre ei au fost nevoiți să își vândă din bunurile deținute sau au apelat la chetă pentru a reuși să-și achite facturile. Aeroporturi au anunțat că vor închide unele dintre terminale din cauza faptului că mai mulți angajați au sunat să spună că nu pot veni la muncă pentru că sunt bolnavi.

Actualul "shutdown", declanşat pe 22 decembrie, a bătut recordul de 21 de zile înregistrat în 1995-1996, sub preşedinţia lui Bill Clinton.