Președintele american Donald Trump a ordonat Departamentului Apărării de la Washington să creeze un comandament comun pentru operațiuni speciale, a declarat vicepreședintele Mike Pence, după ce Trump a prezentat, în luna iunie, un plan de înfiinţare a unei Forţe militare spațiale, potrivit Mediafax.

Donald TrumpFoto: Wikipedia

"Comandamentul spațial al SUA va integra capacitățile spațiale ale tuturor ramurilor forțelor armate, va dezvolta doctrina spațială, tactica, tehnicile și procedurile care vor permite militarilor să apere națiunea noastră în această nouă eră", a declarat Pence, în cursul unui discurs susținut marți la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, potrivit site-ului postului NBC News.

Trump a semnat marți un memorandum de o pagină prin care a autorizat Departamentul Apărării să creeze un nou comandament.

Noul comandament va fi condus de un ofițer cu patru stele și va prelua responsabilitățile privind operațiunile spațiale aflate până acum în sarcina Comandamentului Strategic al Statelor Unite (USSTRATCOM).

Pence a menționat că peste 18.000 de membri ai forțelor armate lucrează deja în domeniul operațiunilor în spațiu pentru diverse organizații de securitate ale SUA, relatează agenția Dpa.

Comandamentul spațial este separat de planurile lui Trump privind crearea a unei Forţe spațiale, o ramură militară separată, ce ar avea drept scop să să contracareze mai bine ameninţările de securitate emergente.

Pence a mai afirmat că Trump va semna în curând o nouă directivă privind politicile spațiale, în care va prezenta planurile sale de creare a acestei Forțe spațiale, ce ar urma să fie cea de-a șasea ramură a Forțelor armate americane.

Administrația de la Casa Albă lucrează cu Congresul pentru a înființa Forța spațială până la finalul anului 2020, a adăugat Pence.

Preşedintele Donald Trump a cerut, în iunie, Pentagonului să creeze o forţă militară spaţială, în scopul dobândirii "dominaţiei americane în spaţiu".

"Am ordonat Departamentului Apărării şi Pentagonului să înceapă imediat procedura necesară înfiinţării unei Forţe spaţiale, a şasea ramură a armatei", declara Donald Trump în cursul unei reuniuni a Consiliului Naţional Spaţial.