După un început dezastruos, în care jocul de atac nu a mers și apărarea a fost ușor de depășit, "tricolorele" păreau să retrăiască repriza secundă din partida cu Olanda. Deja eliminată, Spania a practicat un joc foarte arțăgos, s-a apărat bine pe linia de 9 metri, a contraatacat excelent, însă nu a putut rezista în fața experienței Cristinei Neagu, care împreună cu Pintea și Dedu (un nou joc excelent în poartă) a adus victoria României, scor 27-25. Jucătoarele antrenate de Martin Ambros s-au apropiat la un singur punct de calificarea în semifinalele Campionatului European de handbal feminin din Franța, jocul împotriva Ungariei urmând să fie decisiv.

Martin Ambros, victoriosFoto: frh.ro
  • Crina Pintea a fost desemnată jucătoarea partidei. Ea a avut un procentaj de 75% al aruncărilor transformate în gol (6 reușite).

  • Cristina Neagu a înscris 7 goluri, în timp ce Denisa Dedu a parat 11 aruncări.

Marcatoarele României au fost: Neagu 7 goluri, Pintea 6, Buceschi 4, Florică 3, Ardean-Elisei 2, Geiger 2, Perianu 1, Laslo 1, Chiper 1, iar din tabăra iberică s-au remarcat Gonzalez 6, Pena şi Fernandez, câte 5 reuşite.

Un singur gol. În primele 13 minute, România a înscris o singură dată, Cristina Neagu fiind blocată foarte bine de apărarea iberică. Și asta nu a fost singura problemă, după ce în primele 18 minute "tricolorele" au pierdut de 10 ori posesia, în urma unor pase greșite mult prea ușor. Jocul a început să arate mai bine, am recuperat din diferență și scorul arăta 10-12 la pauză. Florică ne-a adus în avantaj pentru prima oară, după 40 minute de joc, ibericele au revenit la conducere (16-17), însă au urmat patru goluri consecutive care s-au dovedit a fi decisive în stabilirea câștigătoarei. Spania a început să greșească tot mai mult, iar noi nu am mai lăsat garda jos și ne-am impus într-un meci care a fost mai greu decât trebuia să fie.

Un punct în partida cu Ungaria ar asigura calificarea României în semifinalele competiției din Franța, însă "tricolorele" se pot califica și cu o înfrângere, în cazul în care mai multe echipe vor termina la egalitate de puncte (golaverajul va fi decisiv în acest caz).

Rezumatul partidei:

Clasament Grupa Principală 2:

1. România 4 meciuri (111-101) 6 puncte

2. Olanda 3 (85-76) 6 puncte

3. Germania 4 (111-110) 4

4. Ungaria 4 (108-117) 4

5. Norvegia 3 (93-89) 2

6. Spania 4 (101-116) 0

Meciuri rămase de disputat în grupa României:

11 decembrie, 22:00 Norvegia vs Olanda

12 decembrie:

16:45 Norvegia vs Spania

19:00 România vs Ungaria

22:00 Olanda vs Germania

Declarațiile de la finalul partidei:

”A fost foarte greu, a trebuit să luptăm împotriva tuturor, nimeni nu e de partea noastră. Azi, chiar a fost o luptă grea şi împotriva arbitrelor. Am început greu, însă important e că am rămas unite şi am luptat până în ultima secundă. Ne bucurăm că am câştigat şi ne ducem mai aproape de visul nostru, de ceea ce ne dorim. Cu Ungaria va fi un meci foarte, foarte greu, dar ne dorim să dăm până la ultima picătură de energie şi să câştigăm”, a spus Crina Pintea, la TVR.

”Ştiam că nu va fi un meci uşor, ştiam că Spania are jucătoare valoroase, care luptă tot timpul, dar în final am câştigat şi asta e cel mai important. Ca echipă, probabil, noi am fost mai bune. E important acum să ne recuperăm, nu avem timp de odihnă, mâine jucăm cu Ungaria, vom trata totul foarte serios şi gândul e doar la victorie. Indiferent de adversar, cel mai important e să fim la capacitate maximă. Ne dorim extraordinar de mult să fim în semifinale, consider că merităm, am făcut meciuri bune şi acesta e ţelul nostru: să ajungem acolo”, a declarat Denisa Dedu, la TVR.

”Mă bucur că ne-am găsit puterea şi am revenit în meci şi am câştigat. Spania a jucat un handbal destul de dur şi agresiv, în ciuda arbitrajului care nu a prea dat două minute eliminare. A fost unul din cele mai ostile arbitraje, dar nu a contat, pentru că noi am câştigat”, a spus Gabriela Perianu despre arbitrajul din partida cu Spania.

Desfășurarea partidei:

Min. 60 România vs Spania 27-25

Florică ratează o pasă. Gonzalez intră bine pe centru și marchează. Încă un gol pentru Geiger, care aruncă de la distanță (22-20). Chiper înscrie din extremă după o fază construită frumos de românce. Hernandez își păstrează procentajul de 100% și marchează pentru a patra oară din patru aruncări. Pintea prinde foarte bine o minge și reface diferența de trei goluri (24-21). Încă un time-out cerut de Carlos Viver. Spania forțează în atac și face fault. Avem șansa de a ne distanța la patru goluri, însă aruncarea Cristinei izbește transversala și Carmen Martin înscrie pe contraatac. Florică este eliminată pentru două minute. Ambros Martin cere și el time-out într-un moment crucial al partidei. Încă cinci minute. Ardean-Elisei marchează un gol extrem de important din extremă. Dedu reușește a 11-a paradă și ne păstrează diferența de trei goluri. Încă un time-out cerut de antrenorul nostru, cu trei minute și jumătate înainte de finalul partidei. Rodriguez intră prin centrul apărării noastre și înscrie al cincelea gol (25-23). Ardean-Elisei ajunge, numai ea știe cum, în poziția de pivot, și o învinge pe Navarro. Însă Gonzalez nu ne lasă să ne bucurăm prea mult (26-24). Avem noroc! Aruncarea lui Geiger iese în afara terenului din piciorul lui Navarro și continuăm atacul. Gol Buceschi! Eliza trimite o aruncare de la șold și înscrie, dar ibericele revin rapid. Pintea faultează în atac, ibericele se grăbesc, ratează contraatacul și România câștigă, după un meci mai dificil decât ne așteptam, scor 27-25.

Min. 50 România vs Spania 21-19

Cristina Neagu marchează de la 7 metri și România egalează pentru prima oară de la începutul partidei (15-15), în minutul 41. Perianu este eliminată din nou, după ce a ținut-o de tricou pe Hernandez. Florică este găsită bine de Neagu și ne aduce pentru prima oară la conducere (16-15). Cesareo calcă în semicerc și avem ocazia de a ne distanța. Jucăm fără portar. Navarro blochează aruncarea lui Neagu. Carmen Martin o învinge pe Dedu de la 7 metri (16-16). Neagu este blocată din nou și Carmen Martin înscrie pe contraatac. Pintea ajunge la trei goluri și egalează la 17. Rodriguez faultează în atac, avem posesia. Crina Pintea mai marchează un gol, după ce se bate cu două adversare. Carlos Viver cere time-out. România a pierdut de 15 ori mingea, Spania de 16. Florică este găsită excelent de Dedu și ne aduce la două goluri în față (19-17). Încă un contraatac perfect! Dedu-Chiper-Pintea și al patrulea gol consecutiv. Gonzalez reduce din diferență cu o aruncare în vinclu, printre brațele Denisei (20-18). Hernandez le aduce pe iberice la un singur gol în spatele nostru (20-19). Geiger înscrie primul ei gol, la a doua aruncare.

Min. 40 România vs Spania 14-15

Pintea este găsită bine, însă Navarro parează și înscrie din poartă în poartă (am început repriza cu jucătoare în minus și am jucat fără portar). Cristina Neagu o surprinde pe Navarro (11-13). Denisa Dedu o blochează pe Lopez de la 7 metri. Laslo face o piruetă superbă, scapă singură și marchează (12-13). Avem atacul și ocazia de a egala. Laslo este blocată de portar și Pena reface diferența de două goluri. Cristina Neagu găsește un culoar și mai trimite o rachetă (13-14). Mai ratăm o ocazie de contraatac și Cristina trimite peste poartă, încă nu reușim să egalăm. Tot Pena este cea care ne ține departe (13-15). Pintea este găsită singură și o învinge pe Navarro. Dedu ajunge la opt parade și ne oferă o nouă ocazie de a egala. Cesareo este eliminată pentru două minute.

Min. 30 România vs Spania 10-12

Perianu trimite și ea o bombă, însă Gonzalez reface rapid diferența (7-10). Încă o aruncare reușită a Cristinei, care pare să-și intre în mână. Fault în atac al ibericelor. Pierdem mingea prea ușor.. pentru a căta oară în această partidă. Pintea este găsită cu o pasă verticală superbă de Neagu, însă, singură fiind, trimite în bară. Dedu apără aruncarea lui Pena. Mai ratăm o ocazie de a ne apropia la un singur gol. Fernandez intră bine în centru și aruncă puternic pe jos (8-11). Dragut ratează și ea, însă Dedu o blochează de această dată pe Fernandez care a încercat aceeași schemă. Pierdem încă o fază de atac și Fernandez o învinge pe Denisa (8-12). Spania s-a apărat excelent pe linia de nouă metri pe toată durata reprizei. Pași la Martinez. Buceschi este găsită bine în poziția de pivot și înscrie (9-12). Dedu respinge în bară o aruncare, însă mingea sare tot la iberice. Perianu este eliminată și vom termina repriza în inferioritate. Dedu mai apără o aruncare din extremă, ieșind aproape de semicerc. Neagu aruncă în bară, mingea îi sare înapoi și Cristina trimite un proiectil în vinclu. Intră la pauză cu două goluri de recuperat (10-12).

Min 20. România vs Spania 6-9

Buceschi este faultată de Rodriguez, care este eliminată pentru două minute. Ducem bine mingea în extremă, însă aruncarea lui Chiper se duce mult peste poartă. Bara ne mai salvează o dată. Încă o pasă greșită din partea lui Neagu, nimic nu pare să meargă pentru "tricolore", care nu au profitat de superioritatea numerică. Faultăm în atac și Gonzalez înscrie pe contraatac cu o aruncare puternică (1-6). Buceschi marchează dintr-o fază personală, însă Pena reface diferența. Pintea reduce din diferență (3-7). Perianu este avertizată cu cartonaș galben. Gonzalez driblează frumos și o învinge pe Dedu cu o aruncare cu podeaua (3-8). Încă un fault în atac. Florică este angajată foarte bine în extremă, aruncarea sa se duce în bară, însă primim 7 metri după ce Carmen Martin faultează și este eliminată. Neagu înscrie (4-8). Florică nu mai ratează și înscrie pe contraatac, revenim la o diferență de trei goluri (5-8). Primul proiectil care găsește ținta, revenim la două goluri (6-8). Carlos Viver cere time-out, după trei goluri consecutive ale româncelor. Pena o prinde nepregătită pe Dedu și înscrie.

Min. 10 România vs Spania 1-5​

A început partida. Spania are primul atac. Fernandez Fraga deschide scorul. Arbitrii fluieră fault în atac la Pintea. Aceeași Fernandez marchează după o fază combinativă rapidă a Spaniei (0-2). Buceschi înscrie primul gol al României după trei minute de joc, însă Pena reface rapid diferența (1-3). Ratăm o pasă spre pivot, dar adversarele noastre s-au grăbit pe contraatac și au greșit pasa. Dedu apără aruncarea lui Carmen Martin și ne scapă de un contraatac. Hernandez înscrie și ea, ibericele se desprind la trei goluri (1-4). Mai greșim o pasă la centrul terenului, începutul nu este unul încurajator. Pintea recuperează o minge, Neagu ajunge rapid în poziție de finalizare, însă Navarro apără aruncarea sa. Jocul nostru încă nu pare pus la punct, multe pase riscante, puține reușite. Neagu mai este blocată o dată de Navarro. Bara și Dedu ne salvează de un al cincelea gol, însă ratăm încă o pasă și Fernandez înscrie pe contraatac (1-5). Martin Ambros cere primul time-out, după ce jucătoarele noastre au marcat un singur gol în primele zece minute de joc.

Ce a făcut România de-a lungul timpului în istoria participărilor la Campionatul European:

1994 - Țara Gazdă: Germania - România, locul 10

1996 - Țara Gazdă: Danemarca - România, locul 5

1998 - Țara Gazdă: Olanda - România, locul 11

2000 - Țara Gazdă: Romania - România, locul 4

2002 - Țara Gazdă: Danemarca - România, locul 7

2004 - Țara Gazdă: Ungaria - România, locul 7

2008 - Țara Gazdă: Macedonia - România, locul 5

2010 - Țara Gazdă: Danemarca/Norvegia - România, medalie de bronz

2012 - Țara Gazdă: Serbia - România, locul 10

2014 - Țara Gazdă: Ungaria/Serbia - România, locul 9

2016 - Țara Gazdă: Suedia - România, locul 5.