Producţia de armament înfloreşte în SUA. Concernele americane sunt lidere în comerţul mondial cu arme. Potrivit institutului de cercetare pentru pace din Stockholm SIPRI, firmele americane domină top 100 mondial. Firmele germane sunt la mijlocul clasamentului. Firmele americane își împart între ele mai bine de jumătate din piața mondială de armament – acesta este rezultatul studiului actual realizat de institutul pentru cercetarea păcii de la Stockholm SIPRI. Pe primul loc în top 100 mondial al producătorilor de arme se află grupul american Lockheed Martin, scrie Deutsche Welle.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

ANALIZĂ Trei cioturi de autostradă, zestrea anului 2018. România ajunge la o rețea similară cu cea a Poloniei de acum 13 ani. Autostrada București-Ploiești are șanse să fie deschisă integral traficului în această săptămână, la 11 ani și șase luni de la începerea lucrărilor. Șefii de la Drumuri spun că pe 14 decembrie ar putea da unda verde șoferilor să circule și pe cei 6,5 kilometri din șoseaua de mare viteză, între Centura Bucureștiului și Șoseaua Petricani din Capitală. Până atunci ar putea fi inaugurate două loturi din autostrada Târgu Mureș – Câmpia Turzii, cu o lungime totală de 13,7 kilometri, care se vor lega de infrastructura existentă printr-o soluție considerată periculoasă de cei de la Asociația Pro Infrastructura. Asta ar însemna ca la final de an rețeaua de autostrăzi a României va însuma 805,4 kilometri și va fi similară cu cea a Poloniei de acum 13 ani, potrivit G4media.ro.

Cum controlează puterea votul minorităților. Guvernul României alocă peste 25 de milioane de euro anual pentru organizațiile care reprezintă minoritățile naționale. Sunt bani care ar trebui cheltuiți pentru conservarea identității culturale a fiecărei etnii și a căror destinație ar trebui verificată la sânge. În realitate, mecanismele de control sunt aproape inexistente, iar banii se duc, adeseori, spre mașini de lux, gadgeturi de ultimă generație sau chiar în conturile personale ale șefilor de asociații. Guvernul se face că nu vede, parlamentarii minorităților votează aproape întotdeauna cu Puterea și toată lumea e mulțumită, scrie Recorder.ro.

Principalele ameninţări cibernetice în 2019. Minerii de criptomonedă, ransomware, atacurile avansate asupra băncilor şi imixtiunile în alegerile europarlamentare reprezintă principalele ameninţări cibernetice în 2019, au avertizat, luni, specialişti din cadrul producătorului român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender. Ransomware rămâne una dintre cele mai mari ameninţări, deşi a pierdut poziţia de lider în prima jumătate a lui 2018, după ani buni în care a condus clasamentul atacurilor informatice care ţintesc persoane şi companii, scrie News.ro.

Arbori tăiați ilegal și tocați, pentru a li se pierde urma. După ce v-am arătat cum arbori întregi tăiaţi ilegal din Munţii Rodnei au fost transformaţi în tocătură, ca să li se piardă urma, acum veţi vedea unde ajunge deșeul lemnos. Tocătura este preluată de marii procesatori de semi-fabricate, care o ard, produc electricitate, iar în final sunt premiaţi cu certificate verzi. În fața dovezilor prezentate de „Inspectorul Pro″, ministrul Apelor şi Pădurilor a promis că va schimba legislaţia şi toate aceste transporturi vor fi declarate în sistemul informatic, scrie Știrile Protv.

Alocația de stat pentru copii este cu 12% mai mică decât era în 1989. Alocația de stat abia atinge nivelul de 88% față de cuntumul pe care acest transfer social îl avea în anul 1989. Informația apare în cel mai recent raport despre Starea Socială din România, făcut de Institutul pentru Calitatea Vieții al Academiei Române. Calculele specialiștilor arată că niciodată după anul 1989 până în prezent alocația pentru copii nu a mai ajuns la nivelul dinainte de Revoluție. Numărul copiilor care primesc alocație a scăzut continuu, față de anul 2012, potrivit datelor Ministerului Muncii, ajungând de la 3,76 milioane de beneficiari de alocație de stat în luna octombrie 2012 până la 3,56 milioane de beneficiari în octombrie 2018, scrie Edupedu.

Experienţă dezgustătoare trăită în lift de voluntarii veniţi cu daruri la copiii internaţi la secţia de oncologie. Un inginer de la fabrica de maşini Ford din Craiova a trăit, astăzi, o întâmplare dezgustătoare şi revoltătoare. Acesta a mers împreună cu mai mulţi colegi cu 100 de plăsuţe cu diferite daruri la copiii internaţi la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Secţia unde se află internaţi copiii se află la etajul IX, iar voluntarii au chemat liftul să urce, mai ales că erau încărcaţi cu multe cadouri. În lift, aceştia au avut un şoc. Femeia care apăsa pe butoane le-a cerut şi ea o plasă. Cum a fost refuzată, liftiera le-a spus celor care erau încărcaţi cu daruri că sunt nesimţiţi, scrie Adevărul.

Alianța Vestului creează emulație în rândul primarilor și liderilor politici locali. Coaliția primarilor din Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și Arad, intitulată „Alianța Vestului“, a generat emulație în țară, alți edili sau lideri locali dorind fie să se alăture acestei inițiative, fie să înființeze asociații după acest model. Astfel, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, i-a scris lui Emil Boc pentru a-i propune un program comun de dezvoltare intitulat „Trans-Carpatica“, primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, vrea se alăture alianței deja create, iar liderul liberal din Iași vrea o asociația pe traseul viitoarei autostrăzi Iași-Târgu Mureș, scrie G4Media.

Urs lovit de o mașină pe un drum din Sibiu. Un autoturism a lovit un urs, luni seara, pe Drumul Judeţean 106, la intrarea în localitatea Bârghiş dinspre Agnita, fără a se înregistra victime omeneşti, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Sibiu, Elena Welter. "Pe DJ 106, intrarea în Bârghiş dinspre Agnita, un autoturism a lovit un urs aflat pe carosabil, în condiţii de ploaie, vizibilitate scăzută. Fără victime omeneşti. Traficul se desfăşoară alternativ. Ursul a fost rănit şi s-a retras în vegetaţia care mărgineşte partea carosabilă", a precizat Elena Welter, citat de Agerpres, scrie Digi24.