Curtea Constituțională a stabilit termen 16 ianuarie pentru dezbaterea sesizării PNL referitoare la legea privind aprobarea Ordonanței 4/2017 pentru modificarea Codului Fiscal, au declarat pentru HotNews reprezentanți ai instituției.

Sigla PNLFoto: Facebook/ Partidul National Liberal

Sesizarea a fost depusă de deputații PNL vineri. Ei spun că prin adoptarea acestei ordonanțe Guvernul a schimbat regimul juridic care este aplicat contractelor individuale de muncă part-time.

În conformitate cu dispozițiile art. I din Ordonanța Guvernului României nr.4/2017, cu referire la art.140 alin.(2) din Legea nr.227/2015 Codul Fiscal, contractelor individuale de muncă cu timp parțial sau cu plata în acord al căror nivel „este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora, este salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună, în care contractul a fost activ”", precizează liberalii în textul sesizării transmise CCR.

Totodată, PNL susține că ordonanța Guvernului avea caracter ordinar, iar regimul juridic fiscal care este aplicat contractelor individuale de muncă este reglementat printr-o lege cu caracter organic. Prinși din acest motiv nu putea modifica normele cu caracter organic.

Liberalii mai argumentează că Legea de aprobare a Ordonanţei Guvernului nr.4/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal încalcă dispozițiile Constituției, "sub aspectul nerespectării principiului securității juridice, situație dedusă din încălcarea de către Guvernul României a Legii nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică în cadrul procesului de adoptare a Ordonanței de Guvern nr.4/2017".

Totodată, PNL susține că Legea criticată încalcă dreptul la muncă prevăzut în Constituție.

Conținutul sesizării PNL la Curtea Constituțională