Economia SUA nu a reușit să creeze un număr suficient de mare de locuri de muncă în noiembrie, iar salariile nu au crescut conform așteptărilor, ceea ce indică o încetinire a creșterii economice. Cu toate acestea, rata șomajului se menține la cel mai scăzut nivel din ultimii 49 de ani, fiind de 3,7%, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Datele au fost făcute publice de Departamentul Muncii și sunt valabile pentru luna noiembrie. Astfel, luna trecută, exceptând domeniul agriculturii, au fost create 155.000 de locuri de muncă, companiile din construcții angajând cel mai mic număr din ultimele 8 luni, cel mai probabil din cauza temperaturilor scăzute.

O altă cauză a numărului moderat de angajări ar fi lipsa de muncitorii calificați.

Datele revizuite pentru septembrie și octombrie arată că au fost create cu 12.000 de locuri de muncă mai puțin decât se raportase anterior. În același timp, analiștii economici contactați de Reuters estimaseră că numărul joburilor va crește cu 200.000 în luna noiembrie.

Chiar și în aceste condiții, rata șomajului a rămas neschimbată, fiind de 3.7 %, cea mai scăzută din 1969.

Câștigul mediu pe oră a crescut cu 6 cenți sau 0.2 procente în noiembrie, în timp ce câștigurile din octombrie au fost revizuite în scădere la 0.1 procente de la 0.2. În 2018, salariile au crescut cu 3.1 procente, cu vârful în octombrie, când a fost cea mai mare creștere din aprilie 2009.

Companiile au redus și numărul orele lucrătoare pe săptămână. Astfel, în medie, săptămâna de lucru a ajuns la 34.4 de ore de la 34.5 în Octombrie.

În al treilea semestru, creșterea economică a fost de 3.5 procente, iar în cel de-al patrulea este estimată la 2.7.