Președintele Klaus Iohannis a criticat coaliția PSD-ALDE și pentru amânarea discutării în Parlament a cererii DNA de urmărire penală în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. Șeful statului a spus, ironic, că s-a inspirat de la pesediști: "Putem să ne inspirăm de aici și să considerăm că un termen rezonabil poate pentru PSD poate însemna și două, trei luni de zile".

El a spus că a așteptat într-un termen rezonabil un vot în Parlament legat de solicitarea DNA de urmărire penală a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar a constatat că votul a fost amânat până în februarie. Șeful statului a afirmat, ironic, că pentru Parlamentul controlat de majoritatea PSD un termen rezonabil pentru o cerere instituționala poate fi în jur de două-trei luni.

"Cum m-am așteptat ca această chestiune să apară în discuție, m-am documentat un pic cum acționează pesediștii. Aflăm, de exemplu, că la Senat s-a depus o solicitare pentru o persoană, președintele Senatului, într-o anume chestiune. Am așteptat un vot într-un termen rezonabil. Ce constant? Că Parlamentul, controlat de majoritatea PSD, a amânat votul până în sesiunea din februarie. Putem să ne inspirăm de aici și să considerăm că un termen rezonabil poate pentru PSD poate însemna și două, trei luni de zile", a afirmat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Senatorii nu vor da un vot pe cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu sesiunea aceasta, adică până la finalul lunii, ci abia anul viitor, au precizat surse politice pentru HotNews.ro.

Potrivit surselor citate, luna aceasta nu mai este timp suficient să se discute situația președintelui Senatului și votul va rămane cel mai probabil pe sesiunea din februarie 2019.

Comisia juridică din Senat a amânat marți votul privind cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu, deși solicitarea procurorilor a fost trimisă Senatului în urmă cu aproape o lună. Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro că amânarea votului în Senat are legătura cu faptul că în cazul lui Tăriceanu faptele s-ar prescrie pe 31 decembrie.

Senatul urmează să își încheie sesiunea cel mai probabil înainte de Crăciun.

CITEȘTE:Votul pe cererea DNA în cazul Tăriceanu se amână până în februarie 2019 - surse

DNA a solicitat Senatului încuviințarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu pe 7 noiembrie, acesta fiind acuzat de luare de mită. În codul penal, luarea de mită se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Concret, Tăriceanu ar fi primit, în perioada 2007-2008, aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Firma la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărui nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români.

În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiuni efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.

Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licenţe Microsoft. În 2016, procurorii l-au acuzat pe fostul şef al Secretariatului General al Guvernului Eugen Bejinariu de abuz în serviciu, pentru că a iniţiat şi susţinut proiectele a două hotărâri de Guvern, prin care s-a aprobat încheierea de licenţe între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft. Atunci s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse.​