Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) susține că sunt de o gravitate extremă și fără precedent la adresa justiţiei afirmațiile din spaţiul public prin care "se inoculează cetăţeanului imaginea unui sistem judiciar care nu este independent, ci dimpotrivă, apropriat politic, ineficient şi imprevizibil" şi imaginea unor judecători care îşi desfăşoară abuziv activitatea. Mesajul este transmis în contextul în care cu o zi în urmă tot Secţia pentru judecători a CSM a decis schimbarea completurilor de cinci judecători de la instanţa supremă, unde se judecă și procesul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare.

Sediul CSMFoto: AGERPRES

Secția pentru judecători a CSM spune, într-un comunicat de presă transmis joi, că s-au intensificat şi au dobândit "un real potenţial de afectare a independenţei şi imparţialităţii judecătorilor" afirmațiile grave cu privire la activitatea judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ai Curţii de Apel Bucureşti.

"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii constată că afirmaţiile lansate în spaţiul public, prin care se inoculează cetăţeanului imaginea unui sistem judiciar care nu este independent, ci dimpotrivă, apropriat politic, ineficient şi imprevizibil, care, prin diferiţi poli de putere, ar exercita presiune şi intimidare asupra judecătorilor, dar şi imaginea unor judecători care îşi desfăşoară abuziv activitatea, cu încălcarea cadrului legal şi cu ignorarea drepturilor fundamentale ale omului, sunt de o gravitate extremă, fără precedent, la adresa justiţiei din România", afirmă sursa citată.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă modul de exprimare publică, "poziţionat în afara limitelor admisibile ale libertăţii de exprimare" și spune că acesta afectează independenţa, imaginea, credibilitatea şi prestigiul sistemului judiciar român, "implicat deja într-un amplu efort de reformă şi luptă împotriva corupţiei şi de consolidare a încrederii cetăţeanului în justiţie".

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii face un apel la instituţiile media să gestioneze "echilibrat şi raţional orice mesaj public şi de a se alătura demersului sistemului judiciar de consolidare a poziţiei sale democratice în societate, în deplină concordanţă cu principiile separării puterilor în stat şi cu drepturile fundamentale ale omului".

Mesajul este transmis în contextul în care cu o zi în urmă tot Secţia pentru judecători a CSM a decis schimbarea completurilor de cinci judecători de la instanţa supremă, unde se judecă și procesul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare.

Secția pentru Judecători a stabilit ca Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) să organizeze "de îndată" o nouă tragere la sorți a completurilor de 5 judecători, cu mențiunea că, de această dată, aceste completuri vor fi în număr total de șase - trei în civil, precum și trei în penal, în condițiile în care până acum erau două. Astfel, tragerea la sorţi pentru refacerea completurilor, din 9 noiembrie, este anulată, iar toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi, de competenţa completurilor de 5, înfiinţate din anul 2014 şi până în prezent, se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate. La unul din completurile de 5 se află și procesul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în prima instanță la trei ani și jumătate de închisoare.

În 9 noiembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tras la sorți componența noilor completuri de 5, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. De asemenea, în 23 noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunțat în favoarea lui Liviu Dragnea și a suspendat decizia instanței supreme privind noua componență a completurilor de 5 judecători. În urma acestei decizii, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să amâne procesele de la completurile de 5 judecători care aveau termen în decembrie. În 3 decembrie era programat următorul termen în dosarul angajărilor fictive, în care liderul PSD a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.