​Decalajul dintre urban și rural în privința accesului la internet fix continuă să se reducă: numărul de conexiuni de internet fix din mediul rural a depășit 1,5 milioane conexiuni în prima jumătate a acestui an, înregistrând un ritm de creștere de 8% pentru al doilea semestru consecutiv, a anunțat miercuri arbitrul telecom (ANCOM). Circa o treime dintre conexiunile din rural permit viteze de peste 100 Mbps, în creștere cu 32% în prima jumătate a anului 2018, precizează autoritatea. În total erau 4,9 milioane de conexiuni la internet fix în România la jumătatea acestui an, în creștere semestrială cu 3,6%.

Internet fix in mediul ruralFoto: AGERPRES

Rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodării era de 60% la nivel național, respectiv de 72% în mediul urban și de 43% în mediul rural, arată datele autorității naționale de reglementare în comunicații.

"În funcție de numărul de conexiuni la internet fix la sfârșitul primului semestru al anului 2018, liderul pieței avea o cotă de piață de 49%, principalul competitor 24%, următorul competitor 13%, ceilalți furnizori însumând 14%.", se arată în comunicatul ANCOM.

În privința internetului mobil, datele prelucrate de ANCOM pentru prima jumătate a anului 2018 arată că numărul conexiunilor 4G a crescut în continuare cu un ritm susținut, de 12%, ajungând la aproape 9 milioane de conexiuni. Astfel, conexiunile 4G reprezintă 46% din numărul total de conexiuni la internet mobil, iar 39% sunt conexiuni 3G, ponderea conexiunilor de mare viteză ajungând la 85% din totalul de 19,3 milioane conexiuni de internet mobil.

Traficul total de internet mobil a crescut cu 48% în primele șase luni ale acestui an, ajungând la 0,26 milioane TB.

"În funcție de numărul de conexiuni active la internet mobil la jumătatea anului 2018, liderul pieței avea o cotă de piață de 38%, principalul competitor 24%, următorul competitor 19%, ceilalți furnizori însumând 19%.", mai arată autoritatea.