Fostul ministru al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, a susținut, într-un interviu pentru HotNews, că a ales să-și dea demisia în momentul în care în Guvern „s-au propus anumite lucruri cu care eu nu puteam fi de acord”.

Victor NegrescuFoto: Hotnews

Negrescu nu a dat detalii concrete, pe motiv că discuțiile din guvern au fost „la confidențial”, însă a sugerat că acestea au avut legătură cu poziționarea Romaniei față de Uniunea Europeană, valorile și standardele acesteia, precum și cu mandatul țării noastre la președinția Consiliului UE.

„Eu sunt profund atașat de parcursul european al României, profund atașat că trebuie să respectăm standardele europene, că există cutume pe care nu le putem schimba și că putem avea o Românie puternică în UE dacă respectăm toate acestea, fiind capabili în acest fel să ne exprimăm interesele. Eu am crezut că inițietivele propuse de unii dintre colegii mei nu mergeau în această direcție și nu puteam să-mi desfășor activitatea la același nivel.

Sunt convins sau sper că cei care vor asuma aceste atribuții mai departe o vor face cât mai bine. Eu cred că România trebuie să fie capabilă să livreze tot ceea ce înseamnă negocierile privind bugetul viitor european. Cred că România trebuie să fie ambițioasă. Asta înseamnă să ne asumăm această responsabilitate solicitată inclusiv de reprezentanții Comisiei Europene de a finaliza negocierile pe viitorul buget european. (...) O președinție eficientă este una care obține consensul, nu una care face din când în când un eveniment, dă bine în poză”, a spus Negrescu.

Fostul ministru a precizat că, înainte de a-și anunța în Guvern intenția de a demisiona, l-a contactat pe șeful PSD, Liviu Dragnea pentru a-l informa. „A fost o comunicare în scris”, a spus el.

Întrebat dacă Liviu Dragnea i-a răspuns sau nu la telefon, Negrescu a răspuns doar că „am avut o comunicare și cred că asta este cel mai important”.

Fostul ministru a precizat că în schimbul de mesaje Liviu Dragnea nu i-a cerut să rămână la minister. „Nu a fost niciodată această discuție de a rămâne sau a nu rămâne. Au fost discuții cu alți colegi. Era vorba să avem o discuție în partid. Am remarcat că luni lucrurile mergeau în altă direcție”, a spus el.

Negrescu a admis că problematica europeană „nu a fost de foarte multe ori pe agenda” sedințelor conducerii PSD, fără a face prea multe comentarii despre retorica anti-UE a social-democraților.

El a sugerat însă că, în acest moment, canalele de dialog între sociali-democrați și Bruxelles sunt blocate.

„Soluția stă în dialog, e singura manieră de a reuși. Cred că PSD poate face asta, a făcut-o în trecut. Există canalele, ele trebuie fructificate într-o manieră adecvată”, a spus Negrescu.