Klaus Iohannis a dat peste cap calculele lui Liviu Dragnea de a-i mulțumi pe liderii din teritoriu și de a-și securiza poziția. Astfel, conducerea PSD se întâlnește din nou miercuri cu liderii din teritoriu, în ședința Comitetului Executiv, pentru a face noi propuneri pentru portofoliile de la Transporturi și Dezvoltare. Social democrații au stabilit în urmă cu o zi ca Mircea Drăghici să fie propus la Transporturi iar Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare. Surse social democrate au declarat însă pentru Hotnews.ro că cele două nominalizări au creat nemulțumiri în interiorul PSD.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nominalizarea trezorierului PSD pentru postul de ministru al Transporturilor îl nemulțumește pe liderul PSD Neamț, Ionel Arsene, care, după respingerea lui Ilan Laufer nu a mai venit cu o altă propunere. La negocierile interne, organizația PSD Neamț a renunțat la ministerul Economiei unde titular era Andrușcă și a primit în schimb nominalizarea pentru portofoliul de la Dezvoltare și funcția de vicepremier. Cunoscut ca un apropiat al lui Liviu Dragnea, Arsene l-a propus pe Ilan Laufer. Propunerea de revocare a lui Paul Stănescu și nominalizarea lui Laufer au fost respinse în schimb de președintele Klaus Iohannis.

Puși în dificultate de președinte, conducerea PSD au găsit soluția de avarie ca trezorierul PSD, Mircea Drăghici, să preia ministerul Transporturilor iar Lia Olguța Vasilescu să meargă la Dezvoltare. Dar cele două soluții nu sunt agreate pe de o pe o parte de către lideri din teritoriu iar pe de altă nici de Dragnea, susțin sursele Hotnews.ro.

"Pe de o parte Arsene este nemulțumit că organizația sa a rămas fără niciun portofoliu în Guvern, iar pe de altă parte liderii din teritoriu ar putea contesta faptul că organizația PSD Argeș va avea două posturi importante în aparatul central: ministerul Transporturilor dar și funcția de vicepreședinte al Senatului obținută de Șerban Valeca, liderul PSD Argeș. Nemulțumirea lui Arsene este susținută și de Dragnea", au explicat sursele citate.

De altfel, Mircea Drăghici, un alt fidel al lui Dragnea, a spus miercuri, la Parlament, că va accepta nominalizarea doar dacă nu se creează nemulțumiri la nivelul partidului. " Să vedem discuțiile în CEX. Accept postul doar dacă nu există supărări și toată lumea mă votează", a explicat Drăghici.

UPDATE Cu două ore înaintea ședinței CEX, surse social democrate susțin că liderul de la PSD Neamț va revendica nominalizarea pentru portofoliul de la Dezvoltare sub motivul că organizația pe care o reprezintă are dreptul să propună. Nu este clar daca va menține propunerea în persoana lui Ilan Laufer sau dacă va face una nouă. De menționat este că Arsene este susținut de Liviu Dragnea.

Portofoliul de la Dezvoltare - mărul de aur în PSD

O altă problemă generată de refuzul președintelui de a numi miniștrii la Dezvoltare și Transporturi și care încurcă planurile lui Liviu Dragnea este faptul că nu s-a tranșat situația lui Paul Stănescu, care este în continuare ministru al Dezvoltării.

"Faptul că Iohannis a respins revocarea lui Stănescu din funcție și implicit numirea lui Laufer creează tensiune. Nu se știe dacă Iohannis va respinge din nou revocarea lui Stănescu. Potrivit unei decizii a CCR, președintele poate respinge doar o dată nominalizarea unui ministru dar niciunde nu e stipulată respingerea revocării unui ministru", au explicat sursele citate.

Totodată, pentru Dragnea este esențial să dețină controlul asupra ministerului Dezvoltării. "Cine are dezvoltarea, controlează partidul", au explicat sursele Hotnews.ro.

De asemenea, nominalizarea Liei Olguței Vasilescu nu este pe placul lui Liviu Dragnea însă acesta a fost nevoit să o accepte, în urma jocului făcut de Klaus Iohannis. Vasilescu își dorea portofoliul de la Dezvoltare. În urmă cu două săptămâni, în pline discuții interne despre remaniere, ministrul Muncii le spunea jurnaliștilor că și-a terminat mandatul la minister și că este pregătită pentru o nouă provocare.

Cu câteva ore înaintea CEX, Vasilescu a declarat miercuri, la Parlament, că și-a dorit „foarte mult” să ajungă ministru al Transporturilor și că și-a asumat riscul să fie respinsă pentru că știa că șeful statul este „ranchiunos”. Aceasta a mai spus că în ședința de BPN de marți seară „au fost mulți colegi care s-au exprimat că era mai bine ca să merg de la început la Dezvoltare, având în vedere calificarea mea”.

"Dragnea este prevăzător și este conștient că un om ca Olguța Vasilescu care poate avea acces la împărțirea banilor din poziția de ministru al Dezvoltării poate ajunge să controleze liderii din teritoriu într-un an. Funcția asta a deținut-o și el și știe cum se face", au explicat sursele social-democrate.

De altfel, pe lista nominalizărilor propusă de premierul Viorica Dăncilă luni după ședința informală, Lia Oguța Vasilescu era propusă pentru ministerul Transporturilor iar Ilan Laufer (un om ușor de controlat prin prietenul lui Liviu Dragnea - Ionel Arsene) pentru ministerul Dezvoltării.

În acest context, Liviu Dragnea acționează precaut, fiind nevoit să convoace o nouă ședință a Comitetului Executiv. Liderul PSD trebuie să mulțumească liderii din teritoriu, să se asigure că nu există motive de tensiune, dar, în același timp, trebuie să preia controlul asupra ministerului Dezvoltării.

UPDATE Cu două ore înaintea ședinței CEX, surse social democrate susțin că liderul de la PSD Neamț va revendica nominalizarea pentru portofoliul de la Dezvoltare sub motivul că organizația pe care o reprezintă are dreptul să propună. Nu este clar daca va menține propunerea în persoana lui Ilan Laufer sau dacă va face una nouă. De menționat este că Arsene este susținut de Liviu Dragnea.