Partidul președintelui Mexicului a înaintat o lege care prevede legalizarea posesiei, utilizarea publică, creșterea și vânzarea de marijuana în ceea ce se dorește a reprezenta o schimbare majoră în strategia țării privind narcoticele, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Senatoarea Olga Sánchez Cordero - care a fost aleasă secretar de interne de către președintele Andrés Manuel López Obrador - a declarat că interdicția a alimentat violența și sărăcia, criticând represiunea care s-a întins pe o perioadă de 12 ani împotriva bandelor de droguri și care a revendicat zeci de mii de vieți.

"Astăzi, națiunea a luat decizia de a se schimba", a spus ea senatorilor. ,,Nu vrem mai multe decese. Va fi o contribuție majoră la aducerea păcii în țara noastră iubită ".

În cazul în care proiectul de lege va trece, Mexicul se va alătura Canadei, Uruguayului și mai multor state americane care permit utilizarea în scopuri recreaționale a medicamentului și permite comercializarea acestuia.

Mexicul, care a interzis marijuana la începutul secolului al XX-lea, este încă un furnizor important de marijuana pentru Statele Unite. Mexisul a fost afectat de un deceniu de conflict între cartelurile de droguri care au căutat permanent cea mai bună cale de aprovizionare cu heroină, cocaină și droguri sintetice a vecinului său din nord.

De asemenea, proiectul de lege al lui Sánchez ar permite fiecărui mexican să crească până la 20 de plante de marijuana pe proprietate privată și să producă până la 17 uncii (480 grame) pe an. Produsele comestibile pe bază de marijuana ar fi interzise.