Vila din #TeleormanLeaks, ridicată pe un teren vândut de Dragnea milionarului care s-a sinucis în avionul spre Costa Rica. Istoria vilei-bloc, ale cărei schiţe au fost găsite de jurnaliştii Rise Project în cadrul investigaţiei privitoare la afacerile societăţii Tel Drum, se întinde pe o perioadă de aproape 20 de ani. Istoria construcţiei începe în anul 1999, când Liviu Dragnea a concesionat un teren de aproape 492 de metri pătraţi de la primăria oraşului Năvodari. În anul 2005, actualul preşedinte al PSD a cumpărat acel teren cu preţul de 4.920 de dolari, adică 10 dolari metrul pătrat, potrivit Adevărul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Cine e șefa instituției care amenință Rise Project cu amendă de 20 de milioane de euro: fostă candidată PSD la parlamentare, propulsată de partid la șefia unor instituții, urmărită penal de DNA într-un dosar de retrocedări, cu discurs anti-UE și anti-SUA . Ancuța Gianina Opre este președintele Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), instituție care a amenințat Rise Project cu o amendă de 20 de milioane de euro dacă nu respectă presupuse prevederi legale în scandalul #TeleormanLeaks, are o carieră strâns legată de PSD, partid care a propulsat-o în diferite demnități publice. În plus, ea este urmărită penal într-un dosar DNA. Dosarul a fost deschis de DNA în februarie 2017 (sursa). Procurorii anti-corupție o acuză pe Opre de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată., dezvăluie G4media.ro.

Putem trăi alături de știrile false? În epoca internetului omniprezent și a social media, dezinformările și minciunile au la dispoziție instrumente mult mai penetrante de propagare și circulă pe canale directe, nemediate și nefiltrate, țintind direct în zona de confort a consumatorului. Acolo întâlnesc un teren fertil, cel al populismului ieftin, hrănit din manipulare și frânturi de adevăr folosite pe post de condiment pentru meniul principal, știrile false. Un studiu Expert Forum a ajuns la concluzia că, în România, doar 20% din minciuni sunt fabricate în laboratoarele propagandei răsăritene, de către ceea ce ne-am obișnuit să numim „trolii Rusiei”. Statul, explică președintele EFOR, Sorin Ioniță, este cel mai mare producător de fake news din România. Trei sferturi dintre minciunile aflate în circulație în spațiul public vin dinspre membrii Guvernului sau de la liderii partidelor parlamentare care, de multe ori, au diverse funcții în structurile statului, potrivit Deutsche Welle.

Cum a ajuns Călin Popescu-Tăriceanu la mâna PSD. Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, ajunge la mâna PSD, odată cu votul dat pe cererea de ridicare a imunităţii sale, în condiţiile în care social-democraţii au jumătate dintre senatori. Astfel, după ce preşedintele Senatului a fost cel care a reuşit să-şi impună ideile pe mai multe proiecte ale coaliţiei PSD-ALDE, acum acesta se vede pus în situaţia de a fi cel care depinde de sprijinul partenerilor. Potrivit aritmeticii din Senat, PSD are 71 de aleşi din totalul de 136 de parlamentari, scrie Adevărul.

Lupta inegală a localnicilor din Valea Putnei cu sistemul. Au blocat de două ori în instanță construcția gropii de gunoi, dar autorităţile au folosit "artificii" pentru a ocoli deciziile. Locuitorii din zona Valea Putnei, comuna Pojorâta, s-au opus încă din 2007 construirii gropii de gunoi. Există numeroase dovezi în acest sens. Cu toate acestea, Comisia Europeană, care a plătit construcţia gropii, a fost informată că oamenii sunt de acord. Că au fost consultaţi, că nu se împotrivesc, că nu există niciun fel de problemă. În acte, s-a alocat aproape jumătate de milion de euro pentru informarea oamenilor cu privire la depozit. În realitate, a fost publicat un anunţ într-un mic ziar local cu o zi înainte ca în Suceava să aibă loc o şedinţă, potrivit Libertatea.

Firma lui Treflă, partener de afaceri cu Sebi Ghiţă şi cu ministrul pentru mediul de afaceri, Radu Oprea, a încheiat un nou contract de aproape 1 milion de euro cu Spitalul judeţean Ploieşti. Compania Eco Burn din Ploieşti, care operează incineratorul de deşeuri din parcul industrial Brazi, a încheiat un contract acord-cadru de 4.464.000 de lei, adică aproape 1 milion de euro fără TVA, cu Spitalul judeţean Ploieşti pentru servicii de “colectare, transport şi eliminare finală a deşeurilor medicale”. Potrivit anunţului de atribuire din SEAP (site-ul guvernamental de transparenţă în achiziţii publice), contractul a fost semnat pe 28 septembrie, potrivit G4media.ro.

Iasi: Fiul bulibaşei, scăpat de puşcărie, pus să lucreze la școală sau la primărie. Curtea de Apel Iaşi l-a scăpat de închisoare pe băiatul bulibaşei de la Grajduri. Cătălin Stănescu a fost găsit vinovat de ultraj, prin sentinţă definitivă, însă pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare i-a fost suspendată. În schimb, judecătorii au decis ca bărbatul să presteze muncă în folosul comunităţii la şcoala din localitatea sa sau, dacă nu e de muncă acolo, chiar la Primăria unde lucrează victima sa. Prima instanţă a decis ca individul să meargă la închisoare pentru aceeaşi faptă, potrivit Ziarul de Iași.