Cazul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi complică strategia preşedintelui SUA, Donald Trump, de contracarare a influenţei Iranului în Orientul Mijlociu prin crearea unei alianţe a naţiunilor arabe, afirmă oficiali americani citaţi de site-ul agenţiei Reuters.

Jamal KhashoggiFoto: Captura YouTube

Alianţa Strategică pentru Orientul Mijlociu ar avea rolul de unificare, sub coordonarea SUA, a eforturilor guvernelor sunnite din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Qatar, Oman, Bahrain, Egipt şi Iordania pentru contracararea Iranului, care are un regim şiit. Crearea acestei alianţe de securitate propusă anul trecut de Administraţia de la Riyad a fost blocată de disputele între state arabe.

O reuniune programată să aibă loc în ianuarie 2019 în Statele Unite pentru semnarea acordului de principiu pare acum incertă, au declarat pentru agenţia de presă Reuters trei oficiali americani şi un diplomat din Orientul Mijlociu.

Asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi a generat "o nouă serie de probleme", a explicat un oficial din SUA. Una dintre probleme este legată de imaginea prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, acuzat că ar fi comandat asasinarea ziaristului disident în Consulatul saudit din oraşul turc Istanbul, potrivit Mediafax.