Actualul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea, dar și actualul vicepremier Viorel Ștefan și-ar dori funcția de președinte al Consiliului ASF, au precizat pentru HotNews.ro surse din industrie. PSD, partidul care deține 6 din cele 9 poziții din Consiliul ASF, ar fi decis ca Leonardo Badea și Ovidiu Wlassopol să rămână în noua arhitectură a Consiliului ASF, pentru care azi este termenul limită de depunere a CV-urilor, au precizat pentru HotNews.ro surse PSD. De asemenea, Cristian Roșu, actualul director general al Fondului de Garantare a Asiguraților, ar candida pentru una din cele două funcții de vicepreședinte ASF - la asigurări sau la pensiile private.

Conducerea ASF la data sanctionarii NN pensiiFoto: ASF

Mandatul Consiliului ASF, autoritate care reglementează piețe de zeci de miliarde de euro, expiră în data de 5 noiembrie 2018, iar astăzi este ultima zi de depunere a candidaturilor pentru cele 9 funcții din consiliul ASF. Totul este însă ținut la mare secret, iar numirile vor fi făcute de Parlament în baza algoritmului politic.

Din cele 9 poziții, PSD deține 6 poziții, ALDE ar avea 2 poziții, iar UDMR ar avea un post. PNL nu ar avea niciun cuvânt de spus în algoritmul noilor numiri, susțin sursele HotNews.ro.

În prezent, componența Consiliului ASF este următoarea:

  • 1. Leonardo Badea - Preşedinte - membru executiv
  • 2. Ovidiu Răzvan Wlassopol - Prim-Vicepreşedinte - membru executiv
  • 3. Mircea Ursache - Vicepreşedinte - membru executiv - Sectorul Instrumentelor şi Investiţiilor financiare
  • 4. Cornel Coca Constantinescu Vicepreşedinte - membru executiv - Sectorul Asigurări Reasigurări
  • 5. Ion Giurescu - Vicepreşedinte - membru executiv - Sectorul Sistemului de Pensii Private
  • 6. Gheorghe Marcu  - membru neexecutiv
  • 7. Biró Albin - membru neexecutiv
  • 8. Daniel Ştefan Armeanu - membru neexecutiv
  • 9. Gabriela Boca - membru neexecutiv

Cornel Coca Constantinescu

Cornel Coca Constantinescu

Foto: Hotnews

Surse PSD au precizat pentru HotNews.roLeonardo Badea și Ovidiu Wlassopol, (n.a singurii care nu au făcut parte din Consiliul ASF la data de 13 aprilie 2017 când a fost adoptată sancțiunea istorică pentru NN Pensii în scandalul posibilei naționalizări a Pilonului II de pensii) ar urma să primească noi mandate în cadrul ASF.

Surse din industrie susțin că Ovidiu Wlassopol ar putea să preia funcția de vicepreședinte responsabil de piața de capital.

Pentru funcția de vicepreședinte responsabil la sectorul asigurărilor ar fi interesați Cornel Coca Constantinescu, cel care conduce și în prezent acest sector, dar și Doina Elena Dascălu, fost vicepreședinte al Curții de Conturi, numită în acest an preşedinte al consiliului de administraţie al Electrica, cel mai mare distribuitor de energie electrică din România, pe o perioadă de un an, susțin surse din industrie.

Ion Giurescu, vicepresedinte ASF

Ion Giurescu, vicepresedinte ASF

Foto: Hotnews

Tot pentru funcția de vicepreședinte responsabil de sectorul asigurărilor sau pentru funcția de vicepreședinte responsabil de sectorul pensiilor private ar candida Cristian Roșu, actualul director general al Fondului de Garantare a Asiguraților, potrivit surselor HotNews.ro.

Tot pentru funcția de vicepreședinte al ASF și responsabil de sectorul pensiilor private ar candida și Ion Giurescu, cel care conduce în prezent acest sector în cadrul ASF.

Sunt șanse ca actualii membri neexecutivi în Consiliul ASF, respectiv Daniel Ştefan Armeanu și Gabriela Boca, să rămână pentru un nou mandat în conducerea ASF, au mai precizat pentru HotNews.ro surse din industrie.

Cum este numită conducerea ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este condusă de un Consiliu format din 9 membri: 5 membri executivi, respectiv, preşedintele, prim-vicepreşedintele şi 3 vicepreşedinţi, precum şi 4 membri neexecutivi. Aceştia au fost numiţi pentru un mandat de 5 ani, începând cu data de 5 noiembrie 2013.

Membrii consiliului ASF sunt numiţi de Parlament, în şedinţa comună a celor două Camere, la propunerea comună a Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi a Comisiei economice, industrie şi servicii din Senat şi, respectiv, a Comisiei buget, finanţe şi bănci şi a Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.

Comisiile reunite efectuează selecţia candidaţilor ce urmează să fie numiţi membri ai Consiliului A.S.F., exclusiv pe baza experienţei profesionale în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 10 ani.

Potrivit legislației în vigoare, toți membrii Consiliului ASF trebuie să aibă o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare, de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor.

REFERINTE

UPDATECurtea de Apel București a anulat decizia de sancționare a fostei șefe NN Pensii și obligă ASF să-i plătească daune morale de 1.000 de euro