Realizatoarea Anca Damian a fost distinsă duminică, 21 octombrie, cu Premiul „Mirada Internacional” în cadrul galei de închidere a celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului de Film din Madrid - Platforma Noilor Realizatori. Distincția recunoaște opera unei pioniere în domeniul docu-animației în România, dar și a unei voci singulare în panorama cinematografiei europene.

Anca Damian. Copyright Festivalul de Film de la LocarnoFoto: ICR

Potrivit organizatorilor festivalului, „Anca Damian este o creatoare totală, un reper și o inspirație inconturnabilă pentru noii realizatori.”

De-a lungul celor 12 zile, Festivalul de Film din Madrid, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, a oferit publicul madrilen posibilitatea de a cunoaște îndeaproape o parte semnificativă a filmografiei regizoarei premiate: scurtmetrajele Carré (2016) și Telefonul (2018) și lungmetrajele Crulic, drumul spre dincolo (2011), O vară foarte instabilă (2013) și Muntele magic (2015).

Sâmbătă, 20, și duminică, 21 octombrie, cineasta a fost prezentă la Madrid discutând cu publicul despre sursele sale de inspirație, despre calibrarea alegerilor formale și estetice cu subiectul filmului, dar și despre rolul femeii în cinematografia contemporană, în acord cu sloganul festivalului „Și femeile filmează”.

Acest premiu, care recompensează traiectoria regizoarei până în prezent, vine la numai o zi după ce la Varșovia a obținut Premiul pentru cel mai bun regizor pentru cea mai recentă peliculă a sa, „Moon Light Kabul”.

Festivalul de Film din Madrid – Platforma Noilor Realizatori, ce se desfășoară anul acesta în perioada 11-23 octombrie, este un eveniment de tradiție pe scena madrilenă a filmului independent. Face parte din circuitul festivalurilor prestigioase din Spania, scurtmetrajele premiate de festival intrând în selecția Premiilor Goya acordate de Academia de Arte și Științe Cinematografice din Spania. În anul 2015, Institutul Cultural Român de la Madrid a colaborat cu festivalul la organizarea unei retrospective a filmografiei regizorului Corneliu Porumboiu.