Europarlamentarul Siegfried Mureșan afirmă joi seară, referitor la explicațiile Ministerului de Finanțe cu privire la votul dat de Guvernul român pe tăierea fondurilor europene pentru pesta porcină, că MFP dezinformează încercând să apere decizia Executivului. Într-o postare pe Facebook, Mureșan spune că „ceea ce trebuia să facă Guvernul, și nu a făcut, era să nu accepte în varianta de buget adoptată de Consiliul UE tăierea alocărilor pentru fermierii afectați de pesta porcină și să vină și din timp cu o propunere de creștere a bugetului”.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Eurodeputatul Siegfried Mureşan a anunțat joi dimineață că Executivul condus de Viorica Dăncilă „a votat în Consiliul Uniunii Europene reducerea alocărilor pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană (PPA) în Bugetul UE 2019, la o săptămână după ce solicitasem în Parlamentul European creşterea cu 110 milioane de euro a alocărilor pentru PPA în bugetul UE de anul viitor”. "Guvernul Dăncilă sabotează orice şansă ca fermierii români afectaţi de pesta porcină africană să fie despăgubiţi din fonduri europene!”, a acuzat Mureşan.
  • Într-un punct de vedere transmis apoi de Ministerul Finanțelor, la solicitarea HotNews.ro, MFP spune că, pe 4 septembrie, Consiliului UE a votat ceea ce statele membre au agreat pe 11 iulie, la nivel tehnic. Potrivit Ministerului, amendamentele lui Siegfried Mureșan care solicită alocarea a 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați de pesta porcină au fost depuse după 11 iulie și nu puteau fi incluse în poziția Consiliului UE, aceasta și în condițiile în care ele se află într-un alt for decizional, adică Parlamentul European.  MFP mai arată că amendamentele depuse de europarlamentari vor fi votate pe 24 octombrie, după care vor urma negocieri între Consiliul UE și PE, iar la un acord final pe buget s-ar putea ajunge pe 16 noiembrie.

Joi seară, Mureșan a venit cu noi precizări pe pagina sa de Facebook:

„Ministerul Finanțelor Publice (MFP) dezinformează încercând să apere decizia Guvernului de a tăia fondurile europene pentru fermierii afectați de pesta porcină africană (PPA) în Bugetul UE 2019

MFP spune că nu avea cum să susțină propunerea mea de a crește cu 110 milioane de euro fondurile pentru PPA de vreme ce ei au votat poziția pe buget în 4 septembrie, iar amendamentele mele vor fi votate în Parlamentul European pe 24 octombrie.

Ceea ce trebuia să facă Guvernul, și nu a făcut, era să nu accepte în varianta de buget adoptată de Consiliul UE în 4 septembrie tăierea alocărilor pentru fermierii afectați de PPA în Bugetul UE 2019 și să vină și din timp cu o propunere de creștere a bugetului, imediat ce a apărut pesta porcină africană în România.

Așa cum a explicat și Ministerul Finanțelor Publice, atât Parlamentul European, cât și Consiliul au atribuții în adoptarea bugetului anual. Atât timp cât eu am cerut în Parlamentul European 110 milioane de euro pentru fermierii afectați de pesta porcină, dacă și Guvernul cerea în Consiliu fonduri suplimentare, creșteau exponențial șansele ca Bugetul UE 2019 să cuprindă banii necesari pentru despăgubirea fermierilor din România afectați de pesta porcină africană.

Or, în situația de față, Parlamentul European va vota alocarea de fonduri la PPA conform solicitării mele, însă punctul de pornire în Consiliu este tăierea fondurilor votată de Guvernul României. Rezultatul negocierilor pe buget dintre cele două instituții va însemna un compromis între cele două propuneri. Dacă și Guvernul propunea în Consiliu creșteri de fonduri, cum am propus eu, atunci rezultatul negocierilor era 100% în direcția unei creșteri de alocări.

Cât despre argumentul că tăierile s-au produs la creditele de angajament, nu la creditele de plată, răspunsul este următorul: întâi trebuie angajarea plaților din credite de angajament, plățile efective se fac ulterior. Creditele de plată reprezintă consecința logică a creditelor de angajament. Nu poți avea credite de plată fără a avea înainte credite de angajament. Tăierea creditelor de angajament afectează direct și creditele de plată.

Guvernul României, în loc să-mi dea replici despre ce nu a făcut, ar trebui mai bine să treacă la treabă și să convingă statele membre din Consiliu ca, după votarea amendamentelor mele în Parlamentul European, Consiliul UE să fie de acord în negocierile finale cu poziția Parlamentului, iar la finalul lunii noiembrie să avem în Bugetul UE 2019 banii necesari pentru fermierii afectați de PPA.”

Citește și:

Siegfried Mureşan: Guvernul Dăncilă a votat tăierea fondurilor pentru pesta porcină din bugetul UE. Sabotează orice şansă ca fermierii români să fie despăgubiţi din fonduri europene

Ministerul Finanțelor, despre acuzațiile lui Siegfried Mureşan privind votul dat de Guvern pe tăierea fondurilor europene pentru pesta porcină: Reducerile Consiliului UE în bugetul pe 2019 nu s-au făcut la creditele de plăți, ci numai la cele de angajament