Vasile Blaga a afirmat joi, în cadrul ședinței Biroului Politic al PNL, că partidul are "cel mai sindicalist statut", criticând faptul că nu există pârghii pentru cei din conducerea centrală să ia măsuri împotriva celor care nu fac performanță în organizațiile lor. O propunere de modificare a statutului trebuie sa vină însă de la liderul PNL, Ludovic Orban, au precizat surse politice pentru Hotnews.ro. Ulterior, Orban a declarat căschimbarea statutului PNL se va dezbate la următorul Consiliu Național, subiectul fiind amânat la ultima întrunire din luna august, deoarece a atunci a participat și șeful statului Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"E o procedură în curs care se va dezbate la primul Consiliu Național (schimbarea statutului partidului- n.r.). E o propunere de modificare adoptată de BPN, dar pentru finalizarea procedurii este necesară votul Consiliului Național. În momentul în care președintele (Klaus Iohannis - n.r.) și-a anunțat prezența la Consiliul Național, răspunzând invitației mele, am luat decizia de a nu dezbate la acel Consiliu Național teme care nu erau teme politice importante, pentru că acel CN a fost dedicat relației, colaborării între președinte și PNL", a afirmat președintele PNL, Ludovic Orban, la finalul Biroului Politic Național la partidului, care a avut loc joi la Parlament.

În prezent, procedura din Statut prevede că un lider de organizație este demis cu votul a două treimi din membrii BPN, "în cazul încălcării grave a deciziilor partidului", iar intenția era să fie nevoie doar de jumătate plus unu - majoritate simplă - pentru acest lucru.

Întrebat dacă se va discuta totodată și despre doctrina și ideologia PNL, Ludovic Orban a răspuns: "Înainte de a deschide gura, orice coleg de-al meu trebuie să citească statutul PNL. În statut programul politic al partidului este moțiunea care este declarată câștigătoare la Congres, este o moțiune care se întemeiază pe principii liberale și care conține elemente și valori din curente de gândire creștin democrat și curent de gândire conservator", a precizat Orban.

Despre candidaturile la primăriile de municipii și Primăria Capitalei, liderul liberal a afirmat că înscrierile vor avea loc până pe 15 noiembrie, urmând ca până la 15 martie candidații să fie în campanie.

„BPN a luat decizia de a vota procedura de desemnarea a candidaților PNL la funcțiile de primari în municipiile, reședințele de județ, București, și în sectoare. Depunerea candidaturilor se va face până la data de 15 noiembrie. Între 15 noiembrie și 15 martie candidații vor intra într-o campanie atât internă cât și în exteriorul PNL. Campania se va termina la 15 martie. Între 15 martie și 15 aprilie se vor efectua sondaje de opinie în fiecare municipiu de județ, cu case de sondare care sunt agreate de conducerea partidului, iar desemnarea candidaților va fi făcută în conformitate cu procedura statutală, pe baza rezultatelor sondajelor de opinie”, a explicat Orban.

Acesta a anunțat că liberalii care vor candida vor avea o campanie pozitivă, nefiind permisă atacarea contracandidaților.

„Fiecare candidat va trebui să vină cu un program de guvernare locală care să ofere soluții pentru rezolvarea marilor probleme din fiecare municipii de jueț și cu un plan de campanie. Candidaților care sunt înscriți în cursă nu le este permis să atace cotracandidații din PNL, acest criteriu fiind un criteriu eliminator. Comunicarea publică a candidaților va fi exclusiv pozitivă. Vor prezenta soluțiile pe care le au la problemele cu care se confruntă cetățenii”, a conchis liderul liberalilor.

Următorul Consiliul Național al PNL ar putea avea loc după jumătatea lunii noiembrie, potrivit Mediafax.