Doi prezumtivi spioni ruși, suspectați că au vrut să pirateze un laborator elvețian asociat în ancheta Skripal, au fost arestați în Olanda și expulzați în Rusia în primăvara acestui an, scrie vineri presa olandeză, citată de AFP.

Serghei SkripalFoto: Captura YouTube

Cei doi bărbați au fost arestați la Haga de serviciile militare de informații ale Olandei (MIVD), potrivit cotidianului NRC, care a efectuat o anchetă în colaborare cu ziarul Tages-Anzeiger.

Potrivit NRC, cei doi agenți ai serviciilor rusești dispuneau de echipamente pentru penetrarea în rețeaua informatică a laboratorului Spiez, institutul elvețian pentru protecția împotriva amenințărilor li riscurilor atomice, biologice și chimice.

Situat în cantonul Berna, acest laborator a fost însărcinat de Organizația pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) să analizeze eșantioane prelevate la Salisbury, în sudul Angliei, unde fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu agentul neurotoxic Noviciok, în martie.

În momentul în care cei doi bărbați au fost arestați, laboratorul ajuta OIAC și în ancheta privind folosirea armelor chimice în Siria, a arătat NRC.

"Cazul spionilor ruși descoperiți la Haga și apoi expulzați este cunoscut autorităților elvețiene", a declarat Isabelle Graber, purtător de cuvânt al Serviciului de informații al țării (SRC).

SRC, în colaborare cu serviciile olandeze și britanice, a "contribuit la prevenirea acțiunilor ilegale împotriva unei infrastructuri elvețiene critice", a explicat purtătoarea de cuvânt.

Cei doi bărbați, identificați de autoritățile elvețiene, erau obiectul unei anchete a ministerului public, deschisă în 2017 "într-un alt context".

Potrivit NRC, cei doi spioni erau agenți ai serviciului militar de informații (GRU). Nu este vorba de aceleași persoane cu cele suspectate pentru atacul chimic din Salisbury, care ar face parte tot din GRU, a precizat ziarul.

În 26 martie, premierul olandez Mark Rutte a decis să expulzeze "doi agenți ai informațiilor rusești care lucrau la ambasada Rusiei", ca răspuns la atacul din Salisbury. NRC nu știe dacă este vorba de aceleași persoane care au încercat să penetreze sistemul informatic al laboratorului Spiez.

Serviciul rus de informații externe (SVR) a reuzat să comenteze, potrivit agenției Ria Novosti.