După ce Bulgaria a pompat 90 de milioane de euro din fonduri europene în proiecte de restaurare asupru criticate, conservaționiștii se tem de rezultatele unei noi investiții. Turiștii nu se înghesuie să viziteze castelul fortificat din Trayanovi Vrata, scriu cei de laBalkan Insight.

Trayanovi Vrata inainte de restaurareFoto: Wikipedia

,,Plânge- o fortăreață care plânge”, a declarat arhitecta Stella Duleva pentru BIRN, descriind substanța albă care se scurge din zidurile proaspăt restaurate ale fortificației romane de secol 4 din Trayanovi Vrata, Bulgaria.

,,A supraviețui 16 secole și acum a fost distrusă de 2 milioane de euro”, a adăugat aceasta.

Localizată pe un munte dintre Tracia antică și Macedonia, castelul fortificat este una dintre cele 120 de atracții turistice alese de guvernul bulgar pentru a fi restaurate cu cei 90 de milioane de euro primiți de la Fondul UE pentru Dezvoltare Regională, ERDF.

Conservaționiștii avertizează că munca de restaurare mai mult a afectat obiectivele istorice, fără ca aceste investiții să aibă rezultatele dorite. Turiștii au întârziat să apară.

Ministrul Culturii, în trecut apărător înfocat al proiectului, spune că firma care a executat lucrările de restaurare va fi dată în judecată pentru ,,execuție necorespunzătoare.”