Zeci de mii de oameni au mărșăluit pe străzi la Cluj-Napoca, Iași, Sibiu sau Timișoara împotriva PSD și a Guvernului Dăncilă, ei spunând că au ieșit la protest pentru susținerea mitingului Diasporei din Piața Victoriei din Capitală. Alte mii sau sute de persoane au fost vineri seară în stradă și la Brașov, Baia Mare, Oradea, Galati, Constanța, Craiova și Bistriţa. Manifestaţiile din oraşele de provincie s-au încheiat fără incidente majore.

Protest la IasiFoto: Razvan Barba

UPDATE 00.00 - Manifestaţiile de protest desfăşurate vineri seara în marile oraşe din ţară s-au încheiat, în jurul orei 23.00, fără a fi semnalate incidente majore, de genul violenţelor de la mitingul desfăşurat în Piaţa Victoriei din Capitală, notează Agerpres.

* Aproximativ 8.000 de oameni au protestat la Sibiu timp de patru ore, cerând demisia Guvernului, acesta fiind un miting autorizat care s-a prelungit cu o oră peste aprobarea dată de Primărie.

Protestarii au mărşăluit pe principalele bulevarde din oraş, cu steaguri şi vuvuzele, după care s-au oprit în faţa casei preşedintelui Klaus Iohannis, faţă de care şi-au arătat solidaritatea. Deşi trebuia să se termine la ora 22.00 în Piaţa Unirii, mitingul Diaspora s-a finalizat la ora 23.00 în faţa sediului PSD, care a fost păzit de jandarmi. Timp de o oră, câteva mii de protestari au cerut demisia lui Liviu Dragnea şi a Guvernului. În faţa sediului PSD a fost depusă şi o coroană mortuară de către cei prezenţi la miting.

* Mitingul antiguvernamental şi de susţinere a protestului Diasporei desfășurat la Timișoara, la care au participat peste 5.000 de persoane, s-a încheiat fără incidente, cu promisiunea ca manifestările să continue sâmbătă seara.

Început în Piaţa Victoriei/Operei, protestul a continuat cu un marş, pe un traseu ce a cuprins mai multe artere pietonale şi rutiere spre strada Mărăşti - Spitalul Militar - strada Gheorghe Lazăr - Calea Circumvalaţiunii - Piaţa Consiliul Europei - Piaţa Unirii - Piaţa Operei. Coloana miilor de manifestanţi a blocat două benzi ale unui sens de circulaţie ale arterelor rutiere pe unde au trecut, iar echipajele de poliţie şi de jandarmi au însoţit coloana.

"Ieşiţi din casă dacă vă pasă!", "Veniţi cu noi, vă fură şi pe voi!", "Nu vrem să fim conduşi de hoţi!", "România, trezeşte-te!", "PSD ciuma roşie!", "Justiţie, nu corupţie", "Demisia", "Bucureşti, luptă Bucureşti!", "Diaspora!", "DNA să vină să vă ia!", "Dragnea, la mulţi ani, cu executare!", "Nu cedăm!", "Olimpicii emigrează, analfabeţii guvernează!", au scandat protestatarii în timpul marşului.

La miting au participat alături de timişoreni şi mulţi români plecaţi la muncă în străinătate, care au revenit în ţară pentru acest miting. Protestatarii au desfăşurat steaguri tricolore, au intonat Imnul de stat şi au sunat în vuvuzele pe parcursul marşului. Mitingul a fost organizat de Timişoara Civică, iar la ora 23,00, când a fost declarat încheiat oficial, în Piaţa Operei mai erau circa 2.000 de persoane.

* Aproximativ 10.000 de persoane au luat parte la marşul de protest din Iași. După ce mai bine de o oră au mărşăluit pe arterele importante din centrul orașului, o parte dintre manifestanţi au revenit în Piaţa Unirii. Aici, manifestanţii au fluturat drapelul naţional, au cântat imnul naţional şi au aprins lanternele telefoanelor, şi-au continuat să scandeze împotriva PSD. Protestul a fost lipsit de incidente.

* Mitingul de solidarizare cu protestul diasporei s-a încheiat și la Cluj-Napoca, dupa ce coloana de manifestanţi s-a reîntors în Piaţa Unirii, în centrul oraşului. Numărul participanţilor la protest a atins cifra de 10.000 la momentul de vârf al serii.

Oamenii au scandat ore în şir mesaje anti- guvernamentale precum "Uniţi salvăm toată România", "Justiţie, nu corupţie", "Haideţi cu noi, vă fură şi pe voi", "PSD, ciuma roşie", "Noi nu suntem o naţie de hoţi", "Jos guvernul!". Pe durata protestului nu au fost semnalate violenţe sau alte incidente majore.

UPDATE 20:45 - La Sibiu și Cluj-Napoca, numărul protestatarilor a depășit 15.000

Numărul protestatarilor din Sibiu și Cluj-Napoca a depășit, vineri seara, 15.000, ei parcurgând, în marș, străzile orașelor, anunță Mediafax. Manifestanții scandează împotriva PSD și a Guvernului.

Protestatarii de la Cluj Napoca au pornit un marș spre cartierul Mărăști numărul lor depășind 10.000 de persoane. Pe traseu ei scandează „Hoții, hoții", „Demisia", „Jos guvernul" și au blocat traficul rutier pe Bulevardul Eroilor și pe Calea Dorobanților.

Și la Sibiu numărul protestatarilor trece de 5.000 și parcurg traseul Piața Unirii – Calea Dumbrăvii – bulevardul Mihai Viteazu – strada Rahovei – Semaforului – Bâlea, până la reședința președintelui Klaus Iohannis, unde vor decide dacă se întorc înapoi în Piața Unirii.

  • UPDATE: Oamenii manifestează vineri seară și la Brașov (3.000), Timișoara (1.500), Iași (2.000), Baia Mare (500), Oradea (300), Galați (400), Constanța (300), Craiova (200) - [sursa: Digi24]

La Sibiu manifestează peste 5.000 de oameni, conform postului Digi24. Ei s-au adunat în zona Pieței Unirii și au plecat în marș pe străzile orașului, într-un protest care se vrea a fi unul de susținere a mitingului de la București, din Piața Victoriei.

Oamenii scandează „Jos, jos, jos Guvernul mafiot”, „PSD, ciuma roșie”, „Demisia” și „Anticipate”, „Diaspora este România”, relatează Mediafax.

Protestatarii spun că vor parcurge mai mulți kilometri, pe principalele artere ale Sibiului, drumul lor trecând și prin fața casei președintelui Klaus Iohannis.

Și în Piața Unirii din Cluj-Napoca sunt peste 2. 500 de persoane protestează cerând demisia Guvernului și alegeri anticipate

Participanții la protest s-au adunat în jurul orei 19 în Piața Unirii din Cluj Napoca având pancarte cu mesaje precum „Jos PSD", „Simt că în țara mea nu pot prospera", „PSD ciuma roșie", M… PSD", „Diaspora este România".

Ei au scadat „Demisia”, „Jos Guvernul”, „Uniti salvăm toată România”, „Nu cedăm nu capitulăm”, „Fără penali”, „Anticipate”.

La protest participă și români din Diaspora veniți din Spania, din Marea Britanie sau din orașele Italiei.

O femeie venită din Madrid a spus că a venit în concediu ca să susțină protestele din România fiind interesată de viitorul copiilor ei.

„Vrem să venim acasă dar cu actuala conducere a țării nu se poate, vrem schimbare în bine și un viitor pentru copiii noștri de aceea protestăm. Vrem să schimbăm acest guvern și să punem unul mai bun", a spus aceasta.

Protestatarii vor să meargă și într-un marș pe străzile Clujului până în Piața Mărăști apoi să se întoarcă în Piața Unirii.

La Brașov, aproximativ 2.000 de persoane protestează în fața Prefecturii, oamenii spunând că susțin mitingul Diasporei, din București. Protestatarii au adus cu ei steaguri și vuvuzele.

Protestatarii scandează „PSD, ciuma roşie!", „Jos PSD", „Jos Corupția", „Diaspora se întoarce", „Demisia!".

Protest Baia Mare: