Sectorul bancar din Turcia numără 51 de bănci, multe fiind deținute de Stat. Cele mai multe dintre băncile operate de Stat au fost înființate pentru a finanța o anumită industrie, de pildă agricultura (Ziraat Bank), dar băncile private au în general legături strânse cu grupuri industriale mari și cu exploatații. În decembrie 2017 existau 51 de bănci care operau peste 11.000 de sucursale în Turcia și alte 100 în străinătate. Specialiștii se îndoiesc de veridicitatea datelor oficiale și penalizează orice declarație care pare exagerată. Deși oficial, rata creditelor neperformante e de nici 3%, experții se îndoiesc d easta. "Credem că există multe probleme ascunse în sistemul bancar", spune unul dintre aceștia.Între timp, Turcia își repatriază aurul ținut la FED (sistemul băncilor centrale americane).

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Foarte scurt istoric

Primele activități bancare din Turcia au început la începutul anilor 1800 cu așa-numiții schimbători de valute alături de câțiva bancheri autentici din Galata (în mare parte reprezentanți ai minorităților etnice din Istanbul). Odată cu deteriorarea situației financiare a Imperiului Otoman după războiul din Crimeea, Imperiul avea nevoie de sprijin financiar extern. În această perioadă, reprezentanții mai multor bănci străine au venit la Istanbul cu scopul de a împrumuta Imperiul , e drept că la dobânzi foarte mari (cum am spune azi, costul riscului era foarte ridicat). Banca otomană (Osmanli Bankasi) a fost înființată în 1856 cu sediul central în Londra și a servit ca Bancă Centrală până în anii 1930.

Banca Centrală, fondată la începutul anilor 1930, are responsabilitățile obișnuite ale unei bănci centrale ( emiterea bancnotelor, protejarea monedei și reglementarea sistemului bancar și a creditului). Spre deosebire de băncile centrale din Europa, Banca Turciei poate finanța deficitele bugetare ale guvernului și acordă direct împrumuturi băncilor publice și private. Dar, după 1983, Banca Centrală a început să reducă împrumuturile și și-a intensificat funcțiile de supraveghere.

  • Liberalizarea a adus bănci străine, dar asta nu a însemnat neapărat un avantaj...

În anii `80, în Turcia existau doar 4 bănci străine, dar numărul lor a crescut rapid în anii 1980, când guvernul Turgut Ozal a liberalizat condițiile privind acordarea licențelor bancare.

Toate băncile din Turcia sunt supuse Legii băncilor și prevederilor altor legi referitoare la bănci. Noua lege a readus la viață Agenția de reglementare bancară și supraveghere (BRSA sau BDDK turcă) pentru a proteja drepturile și beneficiile deponenților. Asociația Băncilor din Turcia (BAT sau TBB turcă) este organismul reprezentativ al sectorului bancar din Turcia, instituit pentru protejarea și promovarea intereselor profesionale ale membrilor săi.

În decembrie 2017 existau 51 de bănci care operau peste 11.000 de sucursale în Turcia și alte 100 în străinătate.

  • Ministerul turc al finanțelor:  "Contrar speculațiilor din piață despre băncile noastre, nu vedem o problemă reprezentată de riscul valutar sau cel de lichiditate"

Ministerul turc al finanțelor a declarat joi că sectorul bancar este protejat de capitalul solid și de bilanțurile de calitate. "Contrar declarațiilor speculative din piață despre băncile și companiile noastre, instituțiile noastre de reglementare nu văd o problemă reprezentată de riscul valutar sau cel de lichiditate", a afirmat acesta, citat de FT.

E drept, pe hârtie, creditele neperformante din sectorul bancar turc nu depășesc 3%. Dar există analiști care se îndoiesc că în realitate lucrurile stau așa. "Credem că există multe probleme ascunse în sistemul bancar", spune unul dintre aceștia.

Potrivit statisticilor bancare publicate de Banca Reglementelor Internaționale ( banca Băncilor Centrale), creditorii locali, inclusiv filialele străine, sunt în poziție de debitori net. Băncile spaniole datorează 83,3 miliarde de dolari de către debitorii turci, băncile franceze datorează 38,4 miliarde de dolari iar creditorii italieni 17 miliarde dolari într-un amestec de valute locale și străine. Asta cu toate că, mai nou, băncile turcești tind să acorde împrumuturi în monedă locală.

Carlos Torres Vila, director executiv al BBVA, care deține circa jumătate din Garanti Bank din Turcia, a declarat luna trecută că grupul a fost "foarte foarte, foarte bine pregătit pentru o asemenea situație". El a spus că banca a redus ponderea portofoliului său de credite în valută și a majorat ponderea instrumentelor legate de inflație.

În această săptămână, analiștii au întrebat UniCredit dacă țși fac probleme privind investiția de 2,5 miliarde de euro în participația de 40,9% din Yapi Kredi din Turcia, după ce deprecierea lirei a devenit îngrijorătoare.

UniCredit a răspuns că performanța de bază a lui Yapi Kredi a fost bună, iar impactul valutar ar urma să fie absorbit de rezervele proprii. Dar analiștii Goldman au declarat săptămâna aceasta că "Yapi Kredi are cea mai slabă poziție a băncilor mari din Turcia" în ceea ce privește capitalizarea.

BNP Paribas deține 72,5% din banca de retail TEB. O persoană apropiată de creditorul francez a declarat pentru FT (poate necesita abonament) că expunerea băncii pe piața turcă a fost "foarte limitată" la cel mult 2% din totalul angajamentelor grupului.

Reamintim că în aprilie, Ankara a decis transferarea aurului său stocat la FED, repatriind 220 tone de aur din străinătate. Rezervele de aur ale Turciei sunt estimate la 564 tone (591 potrivit FMI) şi valorează în jur de 20 de miliarde dolari, situând-o pe locul 11 în topul celor mai mari deţinători de aur, în urma Olandei şi înaintea Indiei, potrivit publicaţiei Yeni Safak.

De asemenea, mai adăugăm faptul că liderul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a conferit puterea de a îl numi pe guvernatorul Băncii Centrale şi pe adjuncţii acestuia, anunță Radioul public.

Între timp, lira turcească își continuă deprecierea...